ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διέταξε να κλείσουν τα σύνορα και με την Κολομβία

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διέταξε να κλείσουν τα σύνορα και με την Κολομβία
AP Photo/Rodrigo Abd

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι συνδέσεις των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

Ο Γκουαϊδό δεσμεύεται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπει στη χώρα

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας του και να μεταβεί στην Κολομβία με τη βοήθεια του στρατού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία», υποστήριξε ο Γκουαϊδό στην πόλη Κουκουτά, στα σύνορα των δύο κρατών.

Μέχρι στιγμής, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τάσσονται στο πλευρό του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει διατάξει να μην επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν διαθέσει κυρίως οι ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο.

«Τα εμπόδια που βάζει η δικτατορία» θα ξεπεραστούν «από ποταμούς ενότητας και ειρήνης», είπε ο Γκουαϊδό. Η παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν είναι ζητιανιά (...). Ο λαός της Βενεζουέλας δεν ζητιανεύει, αντιστέκεται σε μια δικτατορία», επέμεινε.

Ο Γκουαϊδό έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες, μαζί με τους οποίους επισκέφθηκε ένα κέντρο συγκέντρωσης της βοήθειας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος απορρίπτει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ και της Δύσης καθώς και χωρών της περιοχής να παραιτηθεί, χαρακτηρίζει την αποστολή της βοήθειας πρόσχημα για να αρχίσει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και δεν προτίθεται να επιτρέψει την είσοδό της στη χώρα.

Η έκβαση της αναμέτρησης ουσιαστικά θα κριθεί από τη στάση του στρατού, που φυλάσσει τα σύνορα.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς μετέβη στην Κουκουτά για να επιβλέψει και να υποστηρίξει την επιχείρηση της παράδοσης της βοήθειας, σύμφωνα με το κολομβιάνικο δίκτυο Caracol.

Ο Έιμπραμς κάλεσε τα στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας να αισθανθούν την απελπισία των «αδερφών τους» που χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε από την πλευρά του προέτρεψε τον στρατό να σταθεί «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί και 15 τραυματίες στα σύνορα με τη Βραζιλία

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 ακόμη τραυματίστηκαν στην πόλη Kumarakapay, στη νότια Βενεζουέλα, κοντά στη Βραζιλία, όπου στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας πολιτών που προσπάθησε να τις εμποδίσει από το να αποκλείσουν το δρόμο απ' όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

"Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς" υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση "Καπέ Καπέ".

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία.

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό και επιχείρησαν να εμποδισουν τις στρατιωτικές δυνάμεις από το να αποκλείσουν το δρόμο από τον οποίο θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι στρατιώτες έφτασαν σε ένα οδόφραγμα όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν μετακινήσει στην πόλη Σαν Φρανσίσκο ντε Γουρουάνι και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε η καθημερινή εφημερίδα El Nacional, επικαλούμενη την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμάρα Σουζού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του dpa.

Αυτή είναι η πρώτη αιματοχυσία που συνδέεται με τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να φέρει την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ εντός της Βενεζουέλας, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι θα εμποδίσει την είσοδο της βοήθειας αυτής στη χώρα.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία, αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Several indigenous Venezuelans suffered gunshot wounds early on Friday after confronting government security forces in an area close to the Brazilian border, doctors and relatives told a Reuters witness at the medical center where they were being treated. https://t.co/65FRLKnLm3

— Reuters Venezuela (@ReutersVzla) 22 Φεβρουαρίου 2019

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε από την πλευρά του ότι ηγετικά στελέχη τοπικής κοινότητας στην νότια Βενεζουέλα επιχείρησαν να σταματήσουν μια στρατιωτική οχηματοπομπή που καθοδηγούταν προς τα σύνορα με την Βραζιλία, καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες επιχειρούσαν να εμποδίσουν την είσοδο ξένης βοήθειας, εκτελώντας τις εντολές Μαδούρο.

Η οχηματοπομπή εισήλθε, ούτως ή άλλως, στο χωριό Κουμαρακαπάϊ, αφού άνοιξε πυρ για να ανοίξει το δρόμο σκοτώνοντας μια γυναίκα την Ζοράϊδα Ροντίγκες, σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας Ρίτσαρντ Φερνάντες, και Ρικάρντο Ντελγάδο.

Αρκετοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων έδωσε ωστόσο στη δημοσιότητα ένα video από τη στιγμή που τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες. Προσοχή, σκληρές εικόνες:

#22Feb Represión letal del régimen de Maduro cobra otras víctimas. Lamentamos el asesinato de Zoraida Rodríguez, indígena de la comunidad Kumaracapay, por militares venezolanos. En municipio Gran Sabana. Más de 12 heridos por arma de fuego. #Venezuela #DDHH pic.twitter.com/nYUd5r1j6f

— Observatorio de Conflictos (@OVCSocial) 22 Φεβρουαρίου 2019

Μέσω twitter πήρε θέση o ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

1/3
En la comunidad de #Kumarakapay, 2 efectivos disparan ráfagas contra pemones que estaban en el puesto de control de la guardia. Resultado de este crimen: 12 personas heridas y 1 fallecida. Nuestra solidaridad con ellos. No quedará impune. #22Feb

— Juan Guaidó (@jguaido) 22 Φεβρουαρίου 2019

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος έσπευσε μάλιστα να διαμηνύσει ότι όσοι άνοιξαν πυρ κατά των ιθαγενών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η άτυχη γυναίκα, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Κάλεσε επίσης τον αρχηγό του στρατού Jesus Mantilla Oliveros και το διοικητή της επαρχίας, Alberto Mirtiliano Bermúdez να συλλάβουν εκείνους που άνοιξαν πυρ, αλλιώς θα θεωρηθούν οι ίδιοι υπεύθυνοι.

1/3
En la comunidad de #Kumarakapay, 2 efectivos disparan ráfagas contra pemones que estaban en el puesto de control de la guardia. Resultado de este crimen: 12 personas heridas y 1 fallecida. Nuestra solidaridad con ellos. No quedará impune. #22Feb

— Juan Guaidó (@jguaido) 22 Φεβρουαρίου 2019

Έστειλε δε ένα ακόμη μήνυμα προς το στρατό, που εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο: «έως αύριο θα πρέπει να αποφασίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται. Ξέρουμε ποιοι είναι με το λαό, το έχουν κάνει πολύ ξεκάθαρο. Αύριο, μπορείτε να το αποδείξετε!», έγραψε.

3/3
Decidan de qué lado están en esta hora definitiva.
A todos los militares: entre hoy y mañana ustedes definirán cómo quieren ser recordados. Ya sabemos que están con el pueblo, ustedes nos lo han dejado muy claro. Mañana podrán demostrarlo.

— Juan Guaidó (@jguaido) 22 Φεβρουαρίου 2019

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη ενώ είχε αρχίσει η συναυλία Venezuela Live Aid, που διοργανώνει ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, πάνω στα σύνορα των δύο χωρών για τη συγκέντρωση χρημάτων για τρόφιμα και φάρμακα για τους Βενεζουελάνους που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Η αντιπολίτευση και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν ζητήσει την βοήθεια ξένων χωρών, έχουν αναγγείλει ότι το Σάββατο θα εισέλθουν τα φορτία της βοήθειας στην χώρα.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναμέτρηση του Σαββάτου αφορά λιγότερο την κάλυψη των αναγκών των Βενεζουελάνων, αλλά περισσότερο είναι μια δοκιμή της πίστης του στρατού στον Μαδούρο.

#AHORA Trasladan indigenas heridos de Bala en el enfrentamiento de esta madtugada desde el Hospital de Sta Elena hacia BrasilNo hay medicamentos ni insumos para atenderlos#GranSabana pic.twitter.com/4yZpK1daRl

— Angel Medina Devis (@AngelMedinaD) 22 Φεβρουαρίου 2019

Εν τω μεταξύ, περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η ροή των αναχωρήσεων δεν μειώνεται, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) διευκρίνισαν πως από το σύνολο αυτό, περίπου 2,7 εκατομμύρια Βενεζουελανοί έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και το Περού, και οι υπόλοιποι βρήκαν χώρα υποδοχής έξω από τη λατινική Αμερική.

Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο Βενεζουελανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000.

«Οι χώρες της περιοχής επέδειξαν εξαιρετική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας (...) Όμως αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βάρος που δέχονται οι κοινότητες υποδοχής και τις διαρκείς ανάγκες υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Εντουάρντο Στάιν, ειδικός αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας και του ΔΟΜ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας.

Η έξοδος των Βενεζουελανών που διαφεύγουν απ' αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ