ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιώτες στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν: Αν μιλήσεις δημόσια, θα σε βασανίσουν και θα σε σκοτώσουν

Στρατιώτες στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν: Αν μιλήσεις δημόσια, θα σε βασανίσουν και θα σε σκοτώσουν
AP Photo/ Rodrigo And

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ελπίζουν σε μία μαζική εξέγερση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας που βρίσκεται στην πόλη Κοκοτά, στη Κολομβία, μίλησε με πρώην στρατιωτικό της εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας.

Πριν από ένα μήνα, ο Χάρι Σολάνο ήταν λοχίας στην εθνική φρουρά της Βενεζουέλας, τώρα είναι ένας «εξόριστος», που συναντά μέλη της αντιπολίτευσης σε ξενοδοχεία στα κολομβιανά σύνορα, ελέγχοντας πάντα το δωμάτιο προκειμένου να δει αν παρακολουθείται.

«Οι κανονικοί στρατιώτες, άνθρωποι σαν εμένα, υποφέρουν όπως όλοι οι άλλοι», λέει ο Σολάνο. «Υπάρχει φόβος στις κατώτερες τάξεις του στρατού, φόβος πως αν μιλήσεις δημοσίως, θα βασανίσουν και θα σκοτώσουν εσένα και την οικογένειά σου».

Ο Σολάνο ήταν ένας από τους πρώτους στρατιώτες που μετείχαν τον Ιανουάριο σε μια ανταρσία, όταν κατέλαβαν φυλάκιο της εθνοφυλακής στο προάστιο Cotiza του Καράκας, με στόχο να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες και να εκδιώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

Κόσμος βγήκε στους δρόμους να τους στηρίξει και ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά το κίνημα απέτυχε και δεκάδες συνωμότες συνελήφθησαν, ενώ εξαφανίστηκαν έκτοτε τα ίχνη πολλών άλλων.

Ο Σολάνο υποστηρίζει πως μέλη της αντικατασκοπείας του στρατού, DCGIM, όταν πήραν αντιλήφθηκαν την εμπλοκή του, έπιασαν, βασάνισαν και βίασαν την ανηψιά του, λεηλάτησαν το σπίτι του και το μαγαζί του στο Καράκας και συνέλαβαν συγγενείς του, ενώ εκείνος προσπαθούσε να διαφύγει στην Κολομβία.

«Είναι μια μαφία που ελέγχει τον κόσμο μόνον με τη βία», είπε στη βρετανική εφημερίδα. «Το ξέρουν ήδη ότι ο κόσμος είναι κατά βάθος με τον Γκουαϊδό και καταφεύγουν στη βαρβαρότητα».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αυτομολήσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, αφού αν χαθεί η εμπιστοσύνη του στρατού στον αριστερό πρόεδρο, τότε το καθεστώς του κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Από την άλλη η αντιπολίτευση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό – που αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας πάνω από 50 κυβερνήσεις- είχε, όπως είπε, μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, υποσχόμενος αμνηστία στους αξιωματικούς «αν συμβάλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης» στη χώρα.

Ενώ στο πλευρό του έσπευσε και η Ουάσιγκτον, καλώντας το στρατό της Βενεζουέλας να επιτρέψει την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και να στοιχηθεί πίσω απ’ τον Γκουαϊδό. «Δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Επιδιώκουμε μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, αλλά όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές», απείλησε.

Στην Κολομβία διέφυγαν συνολικά 156 στρατιωτικοί

Συνολικά 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Μπογοτά και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει περίπου πενήντα χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας σε κρίση, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κουκουτά η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς στη Βενεζουέλα, χώρα με άλλοτε πανίσχυρη οικονομία, πετρελαιοεξαγωγική χώρα, καταγράφονται ελλείψεις.

O Γκουαϊδό, στην Κολομβία όπου μετέβη από την Παρασκευή αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από την επικράτεια της Βενεζουέλας, έφθασε χθες Κυριακή στην Μπογοτά, όπου αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα.

Το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας -- χώρας όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ -- με τη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ' αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη, ενώ υπάρχουν επίσης 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ