ΚΟΣΜΟΣ

Μακάβριο εύρημα στη Λευκορωσία: Βρήκαν λείψανα εκατοντάδων Εβραίων θυμάτων των Ναζί

Μακάβριο εύρημα στη Λευκορωσία: Βρήκαν λείψανα εκατοντάδων Εβραίων θυμάτων των Ναζί
Associated Press/File photo

Στρατιώτες της Λευκορωσίας ξέθαψαν λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από ένα μαζικό τάφο που ανακάλυψαν στο σημείο ενός γκέτο όπου ζούσαν Εβραίοι την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Ο τάφος εντοπίστηκε τυχαία τον περασμένο μήνα σε ένα εργοτάξιο σε μια κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της πόλης Μπρεστ κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Οι στρατιώτες, φορώντας λευκές μάσκες με φτυάρια, μυστριά και γάντια στα χέρια τους ξεκίνησαν να συλλέγουν λείψανα. Επίσης βρήκαν αντικείμενα όπως δερμάτινα υποδήματα τα οποία δεν είχαν σαπίσει.

Ο Ντμίτρι Καμίνσκι, ένας στρατιώτης επικεφαλής της μονάδας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν ξεθάψει τα λείψανα 730 ανθρώπων, αλλά δεν είναι σίγουροι πόσοι ακόμη περισσότεροι μπορεί να ανασυρθούν.

«Είναι πιθανό ο τάφος να επεκτείνεται και κάτω από το δρόμο. Πρέπει να σκάψουμε κάτω από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Τότε θα ξέρουμε», τόνισε.

Κάποια από τα κρανία έφεραν τρύπες από σφαίρες, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα εκτελέστηκαν με σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Η Λευκορωσία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν υπό κατοχή από την Ναζιστική Γερμανία την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι της χώρας δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε ο μαζικός τάφος αποτέλεσε από τον Δεκέμβριο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1942 τμήμα του γκέτο που είχαν δημιουργήσει οι Ναζί για να χωρίσουν τους Εβραίους, και σε κάποιες περιπτώσεις άλλες μειονότητες από άλλους κατοίκους πόλεων. Το Μπρεστ ανήκε στην Πολωνία πριν τον Πόλεμο.

Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν όταν οικοδόμοι ξεκίνησαν να χτίζουν τα θεμέλια πολυκατοικίας.

Οι τοπικές αρχές επιθυμούν να ενταφιάσουν τις σορούς με μια τελετή σε ένα κοιμητήριο στα βόρειο τμήμα της πόλης.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλοι μαζικοί τάφοι εδώ», τόνισε ο Άλλα Κοντακ, ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ