ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Εισέβαλαν στο σπίτι και έσπασαν τα πλευρά του μεγάλου ραβίνου

Αργεντινή: Εισέβαλαν στο σπίτι και έσπασαν τα πλευρά του μεγάλου ραβίνου
AP Photo/Natacha Pisarenko

Παραμορφωμένος και με εννέα σπασμένα πλευρά κατέληξε στο νοσοκομείο ο μεγάλος ραβίνος της Αργεντινής μετά από επίθεση που δέχθηκε μέσα στο σπίτι του.

Το περιστατικό καταγράφηκε μόλις μια μέρα μετά τη βεβήλωση εννέα τάφων σε εβραϊκό κοιμητήριο της επαρχίας Σαν Λουίς.

Σύμφωνα με την Ισραηλιτική Ένωση Αργεντινής άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του Γκαμπριέλ Νταβίντοβιτς στο Μπουένος Άιρες και του επιτέθηκαν ενώ αφαίρεσαν χρήματα και προσωπικά αντικείμενα προτού τραπούν σε φυγή. «Ξέρουμε ότι είστε ο ραβίνος της AMIA» του είπαν.

Ο πρόεδρος της DAIA (Delegation de Associationes Israelitas Argentinas), που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις της Αργεντινής, Χόρχε Κνομπλόβιτς, κατήγγειλε από την πλευρά του μια «αντισημιτική ενέργεια» σε μια χώρα όπου αυτές είναι σπάνιες.

«Στον κόσμο, υπάρχει πολλή άγνοια και, όπου υπάρχει άγνοια, υπάρχει χώρος για τους αντισημίτες», λέει ο Κνομπλόβιτς.

Ο ραβίνος βρισκόταν στο σπίτι του με τη σύζυγό του όταν επτά άνδρες εισέβαλαν σε αυτό.

«Ενώ δεν προέβαλε καμία αντίσταση στην κλοπή, τον έριξαν καταγής, του έσπασαν εννέα πλευρά και τον παραμόρφωσαν», διευκρίνισε ο πρόεδρος της DAIA.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών.

Η Αργεντινή φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της αμερικανικής ηπείρου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αριθμεί 190.000 μέλη έναντι 300.000 πριν από 20 χρόνια, με την οικονομική κρίση του 2001 να έχει οδηγήσει πολλούς Εβραίους της Αργεντινής στην εξορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ