ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιοποιεί η Γαλλία τα αρχεία συνεργασίας με τη Βέρμαχτ κατά τον Β' Παγκόσμιο

Δημοσιοποιεί η Γαλλία τα αρχεία συνεργασίας με τη Βέρμαχτ κατά τον Β' Παγκόσμιο
Wikipedia

Την πρόσβαση στα αστυνομικά και νομικά αρχεία μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας επέτρεψε από σήμερα η Γαλλία, δημοσιοποιώντας στοιχεία από την εποχή της συνεργασίας της κυβέρνησης Vichy με τους Γερμανούς κατακτητές, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το καθεστώς Vichy, υπό την ηγεσία του ήρωα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου Philippe Petain, συνεργάστηκε με τη Βέρμαχτ από το 1940 έως το 1944.

Η Γαλλία έχει κρατήσει έως τώρα αποστάσεις από αυτή την περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, όταν η τότε κυβέρνηση οδήγησε στην απέλαση προς τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης περισσότερους από 76.000 Εβραίους, κατά τη διάρκεια της θηριωδίας των Ναζί.

Τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν έγγραφα των γαλλικών υπουργείων Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της περιόδου της συγκεκριμένης διακυβέρνησης, καθώς και ντοκουμέντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Μεταξύ των στοιχείων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται και έγγραφα με ημερομηνία έως και 31 Δεκεμβρίου 1960, δεδομένου ότι αυτά σχετίζονται με γεγονότα της περιόδου μεταξύ Σεπτεμβρίου του 1939 και Μαΐου του 1945, σύμφωνα με τον Guardian.

Στην επιφάνεια έρχονται μεταξύ άλλων έγγραφα σχετικά με τη δίωξη εγκληματιών πολέμου σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία, καθώς και υποθέσεις που εκδικάστηκαν στα αρμόδια στρατοδικεία και ναυτοδικεία της περιόδου αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και άκρως απόρρητα έγγραφα της εποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ