ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ επαινεί τους μαθητές που διαδηλώνουν για το κλίμα - Αντιδράσεις από στελέχη του CDU

Η Μέρκελ επαινεί τους μαθητές που διαδηλώνουν για το κλίμα - Αντιδράσεις από στελέχη του CDU
ΕPA

Τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα επαινεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και τονίζει την ανάγκη οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή να στηριχθούν και από την κοινωνία.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, μαθήτριες και μαθητές, διαδηλώνουν και απαιτούν από εμάς να κάνουμε γρήγορα κάτι για την προστασία του κλίματος. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια καλή πρωτοβουλία. Οι στόχοι για το κλίμα μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν υπάρχει στήριξη στην κοινωνία», δήλωσε η κ. Μέρκελ και ταυτόχρονα ζήτησε από τους νεαρούς διαδηλωτές κατανόηση για την μεγάλη διάρκεια των πολιτικών διαδικασιών.

«Ξέρω ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ήθελαν κάποια πράγματα να γίνουν γρηγορότερα (..), αλλά πρέπει να συμβιβάσουμε τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ισχύ από τη μία πλευρά με τους στόχους για την προστασία του κλίματος από την άλλη», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Οι διαδηλώσεις των μαθητών ωστόσο, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό τις Παρασκευές, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να μην παρακολουθούν τα μαθήματά τους, διχάζουν τους Γερμανούς πολιτικούς. Η υπουργός Παιδείας Άνια Κάρλιτσεκ (CDU) εξέφρασε επιφυλάξεις, τονίζοντας την σημασία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον, ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD) χαρακτήρισε «καταπληκτικές» τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καταργούνται έτσι και οι προκαταλήψεις ότι οι νέοι άνθρωποι δεν είναι αρκετά ενεργοί και δεν ασχολούνται με την πολιτική», δήλωσε στην Passauer Neue Presse και ζήτησε το δικαίωμα ψήφου να δοθεί στα 16 χρόνια, αντί για τα 18. «Το θεωρώ ανεύθυνο η Καγκελάριος να περιγράφει ως πολύ καλή πρωτοβουλία τις διαδηλώσεις οι οποίες παραβιάζουν διαρκώς την υποχρεωτική εκπαίδευση. Υποβαθμίζει έτσι τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και υπονομεύει την υπουργό Παιδείας και τους δασκάλους», δήλωσε ο επικεφαλής της συντηρητικής πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αλεξάντερ Μιτς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ