ΚΟΣΜΟΣ

Ισότητα των φύλων; Μόνο σε έξι χώρες

Ισότητα των φύλων; Μόνο σε έξι χώρες
AP Photo/Sergei Chuzavkov

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία, γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα μόλις έξι χώρες. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.

Αυτό αποτελεί αύξηση, αφού μέχρι πριν από μία δεκαετία, οπότε και ο οργανισμός άρχισε να υπολογίζει τις χώρες από το πόσο αποτελεσματικά εγγυώνται τη νομική και οικονομική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ο αριθμός αυτός ήταν μηδενικός.

Το ποσοστό αυτό προόδου, ωστόσο, σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNNi, ότι οι γυναίκες δεν θα επιτύχουν πλήρη ισότητα στις περιοχές που μελετήθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι το 2073.

Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Σουηδία «έπιασαν» και τους 100 βαθμούς στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με την ονομασία «Γυναίκες, Επιχειρήσεις και ο Νόμος 2019».

Από τις έξι χώρες, η Γαλλία είναι αυτή η οποία είδε τη μεγαλύτερη βελτίωση την τελευταία δεκαετία, με την εφαρμογή νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, την παροχή ποινικών κυρώσεων για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και την εισαγωγή γονικής άδειας μετ' αποδοχών.

Στην έκθεση, χώρες της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής έπιασαν ένα σκορ 47,37 στα 100, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος σε αυτές τις περιοχές αναγνωρίζει στις γυναίκες λιγότερα από τα μισά νομικά δικαιώματα που αναγνωρίζει στους άντρες.

Τα κριτήρια τα οποία αναλύθηκαν ήταν: τα ταξίδια, η εύρεση εργασίας, ο μισθός, ο γάμος, η απόκτηση παιδιών, η λειτουργία επιχείρησης, η διαχείριση περιουσίας και η καταβολή σύνταξης.

Γενικά, το παγκόσμιο μέσο όρο ήταν οι 74,71 βαθμοί –μία αύξηση μεγαλύτερη των 4,5 βαθμών, σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν. Αλλά το ποσοστό αυτό δείχνει ότι στη μέση χώρα, στις γυναίκες αναγνωρίζονται τα τρία τέταρτα των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στους άντρες.

Οι ΗΠΑ είχαν σκορ 83,75 και έμειναν εκτός των τοπ 50 χωρών παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε 97,5 βαθμούς, η Γερμανία 91,88 και η Αυστραλία 96,88.

«Η αλλαγή συμβαίνει, αλλά όχι αρκετά γρήγορα, και σε 2,7 δισεκατομμύρια γυναίκες απαγορεύεται ακόμα νομικά να έχουν τις ίδιες επιλογές σε δουλειές όπως οι άντρες», δήλωσε η προσωρινή πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva.

Η μελέτη είναι η τελευταία που υπογραμμίζει τα οικονομικά οφέλη της διασφάλισης της νομικής ισότητας των φύλων. Σύμφωνα με μία ξεχωριστή αναφορά του Ινστιτούτου McKinsey του 2015, το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των φύλων στο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να προσθέσει 28 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ - σχεδόν το μέγεθος της αμερικανικής και κινεζικής οικονομίας μαζί.

Στην τελευταία θέση της αναφοράς βρίσκεται η Σαουδική Αραβία με συνολικό σκορ 25,63, ενώ το Σουδάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Συρία, το Κατάρ και το Ιράν, όλα σκόραραν κάτω από 35 βαθμούς.

Αλλά τα στοιχεία είναι πιο αισιόδοξα για τη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, τα τρία έθνη που βελτιώθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία.

Η χώρα που σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση ήταν η Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία από σκορ 42,50 πριν από δέκα χρόνια, «έπιασε» 70 βαθμούς το 2017 –τελευταία χρονιά της ανάλυσης.

«Η βελτίωση αυτή βασίστηκε εν μέρει στις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις παντρεμένες γυναίκες να λειτουργούν επιχειρήσεις, να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να υπογράφουν συμβάσεις, να λαμβάνουν θέσεις εργασίας και να επιλέγουν πού να ζουν όπως και οι άνδρες», ανέφερε η έκθεση. Η νομική απαίτηση οι σύζυγοι να υπακούουν τους συζύγους τους επίσης καταργήθηκε στη χώρα.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι «οι περισσότεροι κορυφαίοι μεταρρυθμιστές εισήγαγαν νόμους περί σεξουαλικής παρενόχλησης ή επέβαλαν μη διακρίσεις στην πρόσβαση σε πίστωση» και ότι «το ένα τρίτο των κορυφαίων μεταρρυθμιστικών οικονομιών απέσυρε τους περιορισμούς της απασχόλησης στη νυχτερινή εργασία ή σε ορισμένους τύπους εργασίας».

«Πολλοί νόμοι εξακολουθούν να αποτρέπουν τις γυναίκες από το να εισάγονται στο εργατικό δυναμικό ή να ξεκινούν μία επιχείρηση. Η διάκριση αυτή μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στην οικονομική ένταξη των γυναικών και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού», δήλωσε η Georgieva και κατέληξε:

«Με την έκθεση αυτή, ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να εγγυηθούν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών».

Only six countries have equal rights for men and women, World Bank finds
By Rob Picheta and Kieron Mirchandani, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ