ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα καταδικάζει την «κατάφωρη επέμβαση» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Η Μόσχα καταδικάζει την «κατάφωρη επέμβαση» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
AP/Alexander Zemlianichenko

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας καταδίκασε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, την «κατάφωρη επέμβαση» και την «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

«Οι προκλήσεις και η καταστροφική εξωτερική επιρροή, με υποκριτικό πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ καταδίκασε «τις αμερικανικές απειλές εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, μια κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και μια αναίσχυντη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη» να διεξαγάγει διμερείς διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον όσον αφορά τη Βενεζουέλα, υπό τον όρο ότι αυτές «θα συμμορφώνονται αυστηρά προς τις αρχές του (Καταστατικού) Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Οι πολίτες της Βενεζουέλας και μόνο έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους», συμπλήρωσε.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις συρράξεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν αλλά και για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα με την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, τη Ντέλσι Ροδρίγκες, στην οποία υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χορηγεί «νόμιμη» ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση της ιστορίας της, υπερπληθωρισμό και ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο 35χρονος σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχει η αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος.

Έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ή υποστηρίζεται από περίπου πενήντα χώρες, την ώρα που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που διατηρεί την υποστήριξη των στενότερων συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καταγγέλλει μια απόπειρα πραξικοπήματος που υποθάλπει η Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ