ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένα χαμένο γράμμα τον έκανε δισεκατομμυριούχο

Πώς ένα χαμένο γράμμα τον έκανε δισεκατομμυριούχο
pixabay

Ένα γράμμα που δεν έφτασε ποτέ στην ώρα του κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του Σκοτ Φαργκόρ, ενός 39χρονου Αυστραλού επιχειρηματία που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Υπάρχουν στη ζωή εκείνες οι στιγμές που είναι καθοριστικές. Κάτι συμβαίνει και η ζωή παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή, βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι... δεν συνέβη.

Ο Σκοτ, μόλις τελείωσε το Λύκειο, σκέφτηκε να μπει στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της Αυστραλία. Το γράμμα από την ακαδημία που του πρόσφερε μια θέση, χάθηκε στο ταχυδρομείο, όμως.

Όταν τελικά έφτασε στην οικογένεια του Σκοτ, σχεδόν δύο μήνες μετά, είχε ήδη επιλέξει να πάει στο πανεπιστήμιο.

Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον σημερινό συνεργάτη του, Μάικ Κάνον-Μπρουκς και πλέον έχουν γίνει οι πρώτοι Αυστραλοί δισεκατομμυριούχοι στον τομέα της τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας μόνο μια πιστωτική κάρτα οι δύο συνεργάτες χρηματοδότησαν την εταιρεία λογισμικού Atlassian το 2002. Τώρα ο Nasdaq κοστολόγησε την εταιρεία τους στα 25 δισ. δολάρια, ενώ έκαστος έχει περιουσία 7 δισ. δολαρίων.

«Εάν αυτό το γράμμα ερχόταν στην ώρα του, η ιστορία μου θα ήταν κάπως διαφορετική», παραδέχεται ο Σκοτ στο BBC. «Θυμάμαι ότι ένα βράδυ έκλαιγα ασταμάτητα γιατί ένας φίλος μου είχε αποκτήσει έναν υπολογιστή και ήθελα κι εγώ». Τελικά οι γονείς του, του αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο και πάλευε για σχεδόν έναν χρόνο για να τον κάνει να λειτουργήσει.

Οι στόχοι του Σκοτ και του Μάικ ήταν απλοί: να μην φοράνε κοστούμι στη δουλειά και να βγάζουν περισσότερα από 48.500 αυστραλιανά δολάρια (35.000 αμερικανικά δολάρια) τον χρόνο. Αυτός ήταν περίπου ο μισθός που είχαν προτείνει σε συμφοιτητές τους μεγάλες τράπεζες και λογιστικές εταιρείες.

Αρχικά έκαναν μια εταιρεία τεχνολογικής υποστήριξης που δεν πέτυχε ιδιαίτερα και έπειτα ασχολήθηκαν με εταιρικά λογισμικά. Κάποια στιγμή το 2003 ήρθε στο γραφείο ένα φαξ. Ήταν μια παραγγελία από την American Airlines.

Αυτό το φαξ είναι ακόμη κρεμασμένο στο γραφείο του Scott στα κεντρικά της εταιρείας στο Σίδνεϊ. Ήταν το τέλος της επίμονης προσπάθειας να βρουν πελάτες.

«Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή που καταλάβαμε ότι θα τα καταφέρουμε», λέει ο Σκοτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ