ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά

Σε συντονισμένη επιδρομή σε διαφορετικά σημεία του Βελγίου, οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν δυο υπόπτους που σχεδίαζαν χτύπημα στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των υπόπτων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα.

Συνολικά έξι άνθρωποι προσήχθησαν για ανάκριση κατά τη διάρκεια έρευνας στα σπίτια των υπόπτων, στις Βρυξέλλες και στην επαρχία της Λιέγης, ωστόσο οι δύο από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αντιτρομοκρατική βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν εντόπισε ίχνη εκρηκτικών ή οπλισμό, ενώ σύμφωνα με την Εισαγγελία του Βελγίου, οι συλλήψεις δεν σχετίζονται με τις έρευνες για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Σαλά Αμπντεσλάμ, δράστη του μακελειού στο Παρίσι.

Άλλωστε, για αυξημένο κίνδυνο νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, πριν την Πρωτοχρονιά, είχαν προειδοποιήσει το Σαββατοκύριακο «φίλα προσκείμενες» προς τις αυστριακές αρχές μυστικές υπηρεσίες.

Η βιεννέζικη αστυνομία, επικαλούμενη «φίλα προσκείμενες μυστικές υπηρεσίες» εξέδωσε προειδοποίηση προς πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πιθανότητα «επεισοδίου με πυροβολισμούς ή βομβιστικής επίθεσης» στην Ευρώπη, πριν την έλευση της νέας χρονιάς.

«Έχει αναφερθεί πλήθος πιθανών ονομάτων εν δυνάμει δραστών, οι οποίοι έχουν ήδη ελεγχθεί αλλά η έρευνα – βάσει αυτών των ελέγχων – δεν έχει προσώρας αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αστυνομίας της Βιέννης.

Η δαμόκλειος σπάθη της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ