ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: «Μετρημένες» οι ημέρες του Μαδούρο λέει Αμερικανός αξιωματούχος - Τι απαντά το Καράκας

Βενεζουέλα: «Μετρημένες» οι ημέρες του Μαδούρο λέει Αμερικανός αξιωματούχος - Τι απαντά το Καράκας
EPA/ PRENSA MIRAFLORES / HANDOUT

«Οι ημέρες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι «μετρημένες», δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ο Μαρκ Γκριν, ο επικεφαλής της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να πει για πόσο ακόμη θα κρατηθεί στην εξουσία.

«Πιστεύω ότι οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες, δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ακριβής αριθμός για αυτό» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ έδινε κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επιπρόσθετες κυρώσεις για το Καράκας.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ενός αριθμού οικονομικών οργανισμών και θα διευρύνουμε αυτό το δίχτυ» κυρώσεων, σημείωσε ο Έιμπραμς.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των γερουσιαστών, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή μια στρατιωτική επέμβαση.

Βενεζουέλα προς Βρυξέλλες: Μην αναμειγνύεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «επανεξετάσει» την πολιτική «διαρκούς ανάμιξης» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Η Βενεζουέλα ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανακτήσει την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και θα ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ τις θέσεις της διαρκούς ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις, την ξεκάθαρη ευθυγράμμιση με την επιθετική στρατηγική της Ουάσινγκτον και τη στήριξή της σε αντισυνταγματικές ενέργειες της ακραίας αντιπολίτευσης», τόνισε με tweet του ο Αρεάσα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο με tweet του κάλεσε τους Βενεζουελανούς να έχουν «ατσάλινα νεύρα», λέγοντας «θα συνεχίσουμε να νικάμε!».

Ο Γκουαϊδό ζητά από την Γερμανία να διαπιστεύσει πρεσβευτή που ορίζει ο ίδιος

Μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να απελάσει τον Γερμανό πρεσβευτή στην Βενεζουέλα,ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από την Γερμανία να διαπιστεύσει πρεσβευτή που θα ορίσει ο ίδιος, δήλωσε μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα με αίτημα ο κύριος Ότο Γκεμπάουερ να αναγνωριστεί ως ο εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Σκοπεύουμε να επικοινωνήσουμε με τον κύριο Γκεμπάουερ», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο πρεσβευτής που έχει διορίσει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει ανακληθεί προς το παρόν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση «την παρούσα στιγμή δεν εμπλέκεται σε πολιτικές συζητήσεις» με τον πρεσβευτή.

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Βενεζουέλας Ντάνιελ Κρίνερ, ένας από τους δυτικούς πρεσβευτές που είχε υποδεχθεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στο Καράκας, κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση Μαδούρο για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της Βενεζουέλας και του ζητήθηκε χθες να εγκαταλείψει τη χώρα «μέσα σε 48 ώρες».

Σήμερα, ο Κρίνερ συναντήθηκε με τον Γκουαϊδό στο Καράκας με τους δύο να συζητούν μεταξύ άλλων και την διπλωματική εκπροσώπηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ο Γκουαϊδό με tweet του είπε ότι εξέφρασε στον Γερμανό πρεσβευτή την «απόρριψη των απειλών από το καθεστώς των σφετεριστών», σημειώνοντας ότι η γερμανική πρεσβεία στο Καράκας θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την ηγεσία του εμπορικού επιτετραμμένου.

Με δηλώσεις του σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την «αδιαμφισβήτητη» στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ