ΚΟΣΜΟΣ

Ο συγκλονιστικός λόγος που δεν γύρισε αμέσως στο Παλάτι η Ελισάβετ μετά το θάνατο της Νταϊάνα

Ο συγκλονιστικός λόγος που δεν γύρισε αμέσως στο Παλάτι η Ελισάβετ μετά το θάνατο της Νταϊάνα
AP/ Frank Augstein

Η είδηση του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου 1997 συγκλόνισε ολόκληρη τη Βρετανία. Η στάση της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο, και ιδιαίτερα αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε προκαλέσει τότε την οργή των Βρετανών, αφού στην ουσία ήταν άφαντη.

Την ημέρα του θανάτου της πριγκίπισσας, η βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν στο ανάκτορο του Μπαλμόραλ στην Σκωτία, όπου έκανε διακοπές με τον πρίγκιπα Φίλιππο, το γιο της Κάρολο και τα δύο της εγγόνια, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Αντί να επιστρέψει άμεσα στο Λονδίνο, κάτι το οποίο ήταν απαίτηση του λαού της, η ίδια προτίμησε να παραμείνει στη Σκωτία. Η απουσία της αυτή από το παλάτι είχε προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις των Βρετανών.

Τελικά επέστρεψε στο Λονδίνο μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, υποκύπτοντας στην πίεση του κόσμου. Ντυμένη στα μαύρα, η Ελισάβετ μίλησε στο Έθνος λέγοντας ότι μοιράζεται και συμμερίζεται τη θλίψη τους για το χαμό της «αγαπημένης» πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Σήμερα, 22 ολόκληρα χρόνια μετά, στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 αποκαλύφθηκε ο λόγος που άργησε να επιστρέψει. Και δεν είναι άλλος από το ότι η βασίλισσα ήθελε να προστατέψει τους δύο μικρούς πρίγκιπες, οι οποίοι μόλις είχαν χάσει την αγαπημένη τους μητέρα, και το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να τους στηρίξει.

«Η βασίλισσα ήταν αμετάπειστη ότι η θέση της ήταν στο Μπαλμόραλ με τους εγγονούς της που θρηνούσαν», ανέφερε στο ντοκιμαντέρ η συγγραφέας του «The Diana Chronicles» Tina Brown, σύμφωνα με τη Mirror και πρόσθεσε:

«Ήταν η πρώτη φορά σε μία μακρόχρονη μοναρχία που η βασίλισσα έβαλε την οικογένειά της πάνω από το Έθνος. Πρέπει να τη θαυμάσουμε γι’αυτό. Οι σκέψεις της ήταν με τα εγγόνια της και δεν σκεφτόταν πώς θα παιχτεί αυτό στα ΜΜΕ».

Τις πρώτες μέρες, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος είχαν «πέσει πάνω» στον Ουίλιαμ και τον Χάρι και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους βοηθήσουν.

Τελικά, η βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε μια ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο στο Λονδίνο και η σημαία κυμάτισε μεσίστια στο Μπάκινγχαμ κατά παράβαση του πρωτοκόλλου.

Ο τότε πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ μίλησε επίσης στο ντοκιμαντέρ και είπε: «Ήταν πολύ ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα είχε όλο αυτό στα παιδιά, εμφανώς θλιμμένη για την Νταϊάνα και ανήσυχη για το μέλλον της Μοναρχίας αφού η Βασίλισσα έχει πολύ έντονη την αίσθηση του πως σκέφτεται η κοινή γνώμη και σε αυτή την πρώτη επαφή που είχα τότε μαζί της συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε πολύ όλα όσα έλεγε ο κόσμος».

Όπως επίσης έγινε γνωστό στο ντοκιμαντέρ, ο πρίγκιπας Κάρολος ήρθε σε αντιπαράθεση με τη μητέρα του εκείνο το διάστημα, αφού ήθελε να πάει με το βασιλικό αεροπλάνο να παραλάβει τη σορό της Νταϊάνα, κάτι το οποίο δεν επέτρεπε η βασίλισσα. Όμως, εκείνος επέμεινε και όπως λένε πάλεψε πιο πολύ για την Νταϊάνα μετά το θάνατό της από όσο όταν ήταν ζωντανή. Η βασίλισσα τελικά υποχώρησε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ