ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Μοσκοβισί και Ροτ καλούν τους Βρετανούς να «πουν τι θέλουν»

Brexit: Μοσκοβισί και Ροτ καλούν τους Βρετανούς να «πουν τι θέλουν»
AP Photo/Tim Ireland

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, όπως δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.

Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην ΕΕ τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit.

«Είμαστε στα ανώτατα όρια του ανεκτού», επεσήμανε ο Ροτ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι είναι δυνατή η παράταση των διαπραγματεύσεων μετά τη μέχρι τώρα συμφωνηθείσα ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, όμως σημείωσε ότι, αν οι διαδικασίες διαρκέσουν πέρα από τις αρχές Ιουνίου, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά την Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα σε κρίση και αναγκάζοντας το κοινοβούλιο να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες αν θα στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν θα ζητήσει την τελευταία στιγμή παράταση της ισχύος του άρθρου 50.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ