ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: Έκδoθηκαν 20 διεθνή εντάλματα σύλληψης από την Interpol

Δολοφονία Κασόγκι: Έκδoθηκαν 20 διεθνή εντάλματα σύλληψης από την Interpol
AP Photo/Emrah Gurel

Στην έκδοση 20 διεθνών ενταλμάτων σύλληψης προχώρησε η Interpol, εναντίον 20 προσώπων που καταζητούνται από τις τουρκικές αρχές για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν την 1η Μαρτίου, ενώ το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Interpol να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον 18 υπόπτων στις 15 Νοεμβρίου και εναντίον δύο ακόμη στις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το πορισμα του ΟΗΕ για την υπόθεση Κασόγκι, Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα.

Η δολοφονία Κασόγκι από μια ομάδα σαουδαράβων μυστικών πρακτόρων την 2η Οκτωβρίου προκάλεσε απέχθεια στη διεθνή κοινότητα, σπιλώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προηγουμένως έχαιρε του θαυμασμού της Δύσης για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών από νωρίς είχαν εκτιμήσει ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε την επιχείρηση δολοφονίας Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και επικριτή του Ριάντ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η σορός του δημοσιογράφου διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε σε τοποθεσία - ακόμη άγνωστη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ