ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείσε την καντίνα και πήγαινε σπίτι»:Έλληνας του Κράιστσερτς περιγράφει την επίθεση στο CNN Greece

«Κλείσε την καντίνα και πήγαινε σπίτι»:Έλληνας του Κράιστσερτς περιγράφει την επίθεση στο CNN Greece
AP Photo/Mark Baker

«Πλησίασα εκεί στο δρόμο και μού είπε ένας αστυνομικός: “Δημήτρη, πήγαινε πίσω. Κλείσε την καντίνα σου και πήγαινε σπίτι για να είσαι ασφαλής”»: με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Μερεντίτης, κάτοικος του Κράιστσερτς περιγράφει στο CNN Greece τη στιγμή που έμαθε για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

O κ. Μερεντίνης είναι μόνιμος κάτοικος του Κράιστσερτς από το 1985 και το εστιατόριό του βρίσκεται περί τα 500 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

«Το μαγαζί μου δεν είναι πολύ μακριά από εκεί που έγινε η επίθεση, είναι περίπου στα 500 μέτρα. Έχω και μια καντίνα, όπου δούλευα σήμερα το πρωί με τις κόρες μου. Μετά νωρίς το μεσημέρι ακούσαμε τα περιπολικά –είχαν χαλάσει τον κόσμο, πήγαιναν και ερχόντουσαν- και τα ασθενοφόρα. Η καντίνα μου είναι μέσα στην πόλη, περίπου ένα χιλιόμετρο απ’ όπου έγινε το περιστατικό. Βγήκα έξω και πέρασα απέναντι τον δρόμο, όπου υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα τους αστυνομικούς έτσι με τα όπλα και σκέφτηκα πως κάτι σοβαρό πρέπει να έχει συμβεί. Πλησίασα εκεί στο δρόμο και μού είπε ένας αστυνομικός: “Δημήτρη, πήγαινε πίσω. Κλείσε την καντίνα σου και πήγαινε σπίτι για να είσαι ασφαλής”».

Οι κάτοικοι του Κράιστσερτς, όπως εξηγεί ο κ. Μερεντίτης, είναι μουδιασμένοι και σοκαρισμένοι από το περιστατικό.

«Όσο περνούν οι ώρες αισθάνομαι χειρότερα γιατί μαθαίνω ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και γνωστοί μου –όχι μόνο πελάτες αλλά και φίλοι» αναφέρει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Αυτό που ζει ο κόσμος εδώ είναι πρωτόγνωρο –τουλάχιστον για αυτό το μέρος (…). Ο κόσμος εδώ έχει μείνει άναυδος… Είδα γυναίκα που σταμάτησε το αυτοκίνητό της και έκλαιγε. Είναι σοκαριστικό».

Φαινόμενα ρατσισμού

Παρότι η Νέα Ζηλανδία είναι σε γενικά πλαίσια μια φιλόξενη και ήρεμη χώρα, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να κάνουν και εκεί την εμφάνισή τους φαινόμενα ρατσισμού.

«Κάθε χρόνο έρχεται κόσμος εδώ, με το σύστημα που έχει η Νέα Ζηλανδία. Για να έρθεις εδώ πρέπει να έχεις χαρτιά που να αποδεικνύουν την ειδικότητά σου, το τι κάνεις –υπάρχουν πολλά κριτήρια. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια φιλόξενη και ήρεμη χώρα, με σύστημα φτιαγμένο για τους γέρους και τα παιδιά» λέει ο κ. Μερεντίτης, και ολοκληρώνει λέγοντας: «Υπάρχει μια ομάδα skinheads. Αυτοί είναι ρατσιστές δεν θέλουν τους ξένους. Δεν ξέρω αν είναι αυτοί που έκαναν την επίθεση –το πιστεύω όμως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ