ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στη Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί

Θρήνος στη Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί
AP Photo/Vincent Thian

Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι Αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Λιγότερο από δέκα λεπτά προτού πραγματοποιήσει την αποτρόπαια επίθεση ο μακελάρης είχε στείλει με email στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν, καθώς και σε 70 ακόμα παραλήπτες, το μανιφέστο του μίσους που είχε συντάξει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το μανιφέστο εστάλη λίγα λεπτά πριν από την επίθεση σε ένα «γενικό» λογαριασμό email που διατηρεί το προσωπικό του γραφείου της πρωθυπουργού, το οποίο δεν είδε η Άρντερν.

Το 87 σελίδων μανιφέστο του μίσους του μακελάρη περιείχε ακραίες αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές θέσεις, ενώ το ανήρτησε και στο διαδίκτυο πριν από την επίθεση.

Στη λίστα με τους παραλήπτες περιλαμβάνονται πολιτικοί όπως ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Simon Bridges και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Trevor Mallard.

Οι περισσότεροι από τους άλλους παραλήπτες ήταν μέσα ενημέρωσης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή. Το email είχε σταλεί, σαν το μακελειό να είχε λάβει ήδη χώρα.

«Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το έκανε. Δεν έλεγε ότι αυτό πρόκειται να κάνω. Δεν υπήρχε τρόπος να το σταματήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το email ακολούθησε την συνήθη διαδικασία και το ανέφερε στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της το ανέφερε στην αστυνομία.

Επιδίωκε να συνεχίσει τις επιθέσεις

Μιλώντας από τον τόπο της τραγωδίας, η Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Όπως ανακοίνωσε η ίδια, λίγες ώρες μετά το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην ιστορία της χώρας, «τώρα είναι η ώρα για την αλλαγή» της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, προσθέτοντας πως ο δράστης είχε άδεια κατοχής από το 2017. Θύμισε πως έχουν γίνει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, το 2005, το 2012 και το 2017.

Για τον δράστη είπε πως δεν ήταν σε κάποια λίστα στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία ενώ επιβεβαίωσε πως δεν ήταν κάτοικος του Christchurch αλλά τώρα ζούσε στο Dunedin. Όπως εξήγησε επισκεπτόταν αραιά την χώρα.

Η Άρντερν συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για την Δευτέρα στο οποίο θα υποβληθεί από τις υπηρεσίες αναφορά για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποφύγουν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά, όπως ελέγχους στα σύνορα, ανταλλαγή πληροφορίων με την Αυστραλία και ενίσχυση των ήδη προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Η ασφάλεια των Νεοζηλανδών είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ