ΚΟΣΜΟΣ

«Περιμένω το Νόμπελ Ειρήνης»: Το μανιφέστο μίσους του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας

«Περιμένω το Νόμπελ Ειρήνης»: Το μανιφέστο μίσους του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
Screen grab

Μανιφέστο 74 σελίδων είχε συντάξει ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ, στο οποίο μεταξύ άλλων μιλούσε για το μίσος του κατά των μεταναστών ενώ ανέφερε πως μετά την αποφυλάκισή του θα πρέπει να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης... όπως στον Νέλσον Μαντέλα.

Ο δράστης μετέδωσε live το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει ο ίδιος στο διαδίκτυο το μανιφέστο του.

Σε ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα, στο φόρουμ 8chan - γνωστό για το ακραία ρατσιστικό περιεχόμενό του - ο Τάραντ φέρεται να ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και περέπεμψε σε σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 άτομα.

Στο μανιφέστο του επικαλείτο ως κίνητρο για τις επιθέσεις «η λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Το πολυσέλιδο έγγραφο ξεκινάει παραθέτοντας ένα ποίημα του Ουαλού ποιητή Dylan Thomas, «Μην ξεκινήσετε ευγενικά αυτή την καλή νύχτα…».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Τάραντ περιγράφει τα κίνητρά του, παρακινώντας για «δημιουργία συνθηκών τρόμου» και της «υποκίνησης βίας» κατά των μουσουλμάνων και προσφέροντας ταυτόχρονα αυτοβιογραφικές λεπτομέρειες.

Επίσης, αναφέρει ότι άντλησε «έμπνευση» από άλλους σκοπευτές όπως ο Άντερς Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα στο Όσλο της Νορβηγίας το 2011: «Στηρίζω πολλούς από αυτούς που αντιτέθηκαν κατά της εθνοτικής και πολιτιστικής γενοκτονίας. Τους Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne και άλλους…»

Σε ένα άλλο σημείο γράφει: «Δεν περιμένω απλώς να ελευθερωθώ, αλλά περιμένω και ένα Νόμπελ Ειρήνης. Όπως απονεμήθηκε στον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα κάποτε, όταν οι δικοί του άνθρωποι νίκησαν και πήραν την εξουσία. Περιμένω να ελευθερωθώ σε 27 χρόνια από τη φυλάκιση μου, τόσα χρόνια όσα φυλακίστηκε και ο Μαντέλα, για το ίδιο έγκλημα».

Μάλιστα, ο Αυστραλός μακελάρης στη σελίδα 27 στέλνει και μήνυμα προς τους Τούρκους με αναφορά την Κωνσταντινούπολη:

«Προς τους Τούρκους

Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και δε θα σας βρει κακό.

Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου.

Αλλά αν τολμήσετε να ζήστε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε σαν κατσαρίδες από τα εδάφη μας.

Ερχόμαστε να πάρουμε τη Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη.

Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι και πάλι δικαιωματικά χριστιανική.

Τρέξτε πίσω στα εδάφη σας, όσο έχετε ακόμη τη δυνατότητα».

Παράλληλα, στον λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί, αναρτήθηκαν την Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό.

Τα όπλα μοιάζουν με αυτά των φωτογραφιών που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.

Μόλις μπήκε στο τζαμί ο Μπρέντον Τάραντ, φώναξε «Let's get this party started» (Ας ξεκινήσει το πάρτι), και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που μετέδιδε ο ίδιος live.

Ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στο βίντεο, το οποίο το κοινωνικό δίκτυο έχει «κατεβάσει», φορούσε στολή παραλλαγής.

Επίσης σοκάρει το γεγονός πως ενώ οδηγούσε προς το τέμενος για να προκαλέσει μακελειό άκουγε folk μουσική.

Τόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους όσο και η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν έκαναν λόγο για ένα καλά σχεδιασμένο τρομοκρατικό χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ