ΚΟΣΜΟΣ

Ομοιότητες στα μαύρα κουτιά των δύο Boeing που συνετρίβησαν βλέπουν οι Aρχές

Ομοιότητες στα μαύρα κουτιά των δύο Boeing που συνετρίβησαν βλέπουν οι Aρχές
EPA/STR

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», αποκάλυψε η υπουργός της Αιθιοπίας Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Θυμίζεται πως της τραγωδίας με τους 157 νεκρούς προηγήθηκε μία αντίστοιχη με αεροσκάφος ίδιου τύπου της ινδονησιακής εταιρείας Lion Air τον Οκτώβριο.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.

Την ίδια ώρα η Die Welt σε εκτενές δημοσίευμα της σημειώνει πως η συντριβή των δυο αεροσκαφών θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη νομική καταστροφή στην ιστορία της αεροπορίας. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον καθηγητή Ελμαρ Γκιέμουλα, δικηγόρο, εμπειρογνώμονα αεροπορίας και επίτιμο καθηγητή του δικαίου της αεροπορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Η ιδιαιτερότητα των δυο τραγικών δυστυχημάτων είναι οι προφανείς αδυναμίες του σχεδιασμού των αεροσκαφών και, επομένως, υπάρχει ευθύνη για τα προϊόντα της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας Boeing», λέει ο καθηγητής Γκιέμουλα σε συνέντευξή του στην Die Welt.

«Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, μια αξίωση αποζημίωσης με ποινικό χαρακτήρα είναι πολύ πιθανή», λέει ο Γκιέμουλα.

Η Boeing, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να γνώριζε τον κίνδυνο ακόμη και πριν από την πρώτη συντριβή στην Ινδονησία, αλλά σίγουρα μετά το δεύτερο δυστύχημα λίγους μήνες μετά, μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Boeing παραδέχθηκε πρόσφατα την αναθεώρηση του λογισμικού ελέγχου πτήσης για τα μοντέλα 737 Max, το οποίο είναι πιθανότατα η αιτία της συντριβής των δυο αεροσκαφών. Επί του παρόντος, έχει απαγορευτεί παγκοσμίως η πτήση σε περισσότερα από 370 μοντέλα.

Ο εμπειρογνώμονας του αεροπορικού δικαίου καθηγητής Γκιέμουλα αναφέρει μάλιστα τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής νομολογίας, καθώς η ήδη υψηλή αποζημίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί με βάση το διεθνές δίκαιο να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί από τα δικαστήρια «για λόγους τιμωρίας». Οι ειδικοί νομικοί εκτιμούν ότι οι αποζημιώσεις για τα 350 θύματα θα μπορούσαν να κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο καθηγητής Γκιέμουλα εκτιμά μάλιστα ότι αξίωση για αποζημίωση από την Boeing θα έχουν όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν πάρει τα 737 max. Για παράδειγμα, λόγω της απαγόρευσης πτήσεων των αεροσκαφών αυτών, θα πρέπει να νοικιάσουν τώρα αεροσκάφη αντικατάστασης ή να ανατρέψουν τον προγραμματισμό των πτήσεων τους. Και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια. «Μιλάμε συνολικά για αρκετά δισεκατομμύρια ζημιές», λέει ο Γκιέμουλα στην Die Welt.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Σύμβαση του Μόντρεαλ), οι δύο αεροπορικές εταιρείες Lion Air και Ethiopian Airlines μετά τις δύο τραγωδίες, θα πρέπει να καταβάλλουν στους συγγενείς των θυμάτων ανά άτομο μέχρι και 120.000 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν οι αεροπορικές εταιρείες ευθύνονται για τα δυστυχήματα. Αυτές οι δαπάνες στη συνέχεια αναμένεται να ζητηθούν από την Boeing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ