ΚΟΣΜΟΣ

«Θα έπρεπε να του πω ότι τον αγαπάω»: Συγκινεί πατέρας που έχασε τον 14χρονο γιο του στο Κράιστσερτς

«Θα έπρεπε να του πω ότι τον αγαπάω»: Συγκινεί πατέρας που έχασε τον 14χρονο γιο του στο Κράιστσερτς
AP Photo/Vincent Thian

Μετά την επίθεση της Παρασκευής στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς με 50 νεκρούς, οι κάτοικοι της πόλης της Νέας Ζηλανδίας, έγραψαν σε έναν λευκό πίνακα ό,τι αισθάνονταν: Λόγια αγάπης από γονείς προς τα παιδιά που έχασαν και μηνύματα αλληλεγγύης και ενότητας.

Στον απόηχο του φονικού, ένας φωτορεπόρτερ του AFP ζήτησε από τον κόσμο να γράψει ό,τι σκέφτεται, φωτογράφισε το μήνυμα και μετά έσβησε τον πίνακα, πριν τον παραδώσει στο επόμενο πρόσωπο για να γράψει.

Ο Τζον Μιλν έγραψε στον 14χρονο γιο του που χάθηκε στην επίθεση: «Σάγιαντ, Σάγιαντ Σάγιαντ, θαρραλέο λιοντάρι». Ενώ αναφέρθηκε και στον δύσκολο τοκετό με τον οποίο ήρθε στον κόσμο ο 14χρονος: «Το μικρούλι μου που χρειάστηκε να παλέψει από την αρχή για να ζήσει».

Το όνειρό του ήταν να γίνει τερματοφύλακας της Manchester United, λέει.

Το παιδί είχε ασπαστεί την πίστη της μητέρας του και πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τέμενος Αλ Νουρ, το πρώτο που έβαλε στο στόχαστρο ο δράστης της επίθεσης, ένας υπέρμαχος της λευκής φυλής.

Ο Τζον Μιλν θα έχανε δύο γιους εκείνη την ημέρα, συνεχίζει μιλώντας στο AFP, αν ο Σουάιμπ, ο μικρότερος αδελφός του Σάγιαντ, δεν είχε πάει εκδρομή με το σχολείο και τον συνόδευε στο τέμενος.

Ο Σάγιαντ «χτυπήθηκε», λέει, μεταφέροντας ό,τι γνωρίζει για τη δολοφονία του γιου του: «Έπεσε, ακούμπησε στο έδαφος και απλά πέθανε, ίσως αφού υπέφερε για μια στιγμή. Αυτοί που γλίτωσαν μας είπαν ότι τον είδαν να κείτεται στο πάτωμα του τεμένους μαζί με όλα τα πτώματα».

Ωστόσο είναι βέβαιο, ότι ο δολοφόνος, ο Αυστραλός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ, δεν θα καταφέρει να σπείρει το μίσος μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών.

«Την περασμένη Παρασκευή, ένας άνδρας που πίστευε (...) ότι θα προκαλούσε καταστροφή κατάφερε απολύτως το αντίθετο», υπογραμμίζει.

«Αυτός βρίσκεται τώρα στην πύλη της κολάσεως», αυτός είναι που δεν «ξέρει τίποτα από αγάπη, από χαρά».

Πολλά από τα μηνύματα που γράφτηκαν στον λευκό πίνακα ήταν μηνύματα ενότητας.

«Αγαπάω τη Νέα Ζηλανδία. Είμαστε ενωμένοι», έγραψε η Ζένια, ο σύζυγος της οποίας ο Αμπάς χτυπήθηκε από σφαίρα στον πνεύμονα.

«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος», ήταν επίσης το μήνυμα του Ατίς, ενός 38χρονου μουσουλμάνου.

Ο Σάντι ΜακΓκρέγκορ έγραψε παράλληλα δακρύζοντας: «Είναι τραγικό να ξέρουμε ότι δεν θα ξαναδούμε αυτά τα όμορφα πρόσωπα», ενώ ο Ράσελ Φάλκομ-Πράις δεν μπορούσε να περιγράψει αυτό που αισθανόταν.

«Δεν υπάρχουν λόγια», είπε απλά.

Ο Τζον Μιλν κράτησε τον λευκό πίνακα. Τα μηνύματα αλληλεγγύης του προσέφεραν λίγη παρηγοριά, αλλά τίποτε δεν θα φέρει πίσω το γιο του.

Τον ξαναβλέπει να βγαίνει από το σπίτι τους την Παρασκευή και θα ήθελε πολύ να τον είχε πάρει αγκαλιά.

«Θα έπρεπε να τον έχω σφίξει στην αγκαλιά μου και να του πω ότι τον αγαπάω. Αυτό πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, να λένε “σ' αγαπάω”», λέει και κλείνει το μήνυμά του προς το γιο του με αυτά τα λόγια: «Σάγιαντ, σε αγαπάμε και μας λείπεις. Σ' ευχαριστούμε γι' αυτό που είσαι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ