ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στη Νότια Κορέα: Κρυφές κάμερες σε δωμάτια ξενοδοχείων μετέδιδαν ζωντανά στο διαδίκτυο

Σκάνδαλο στη Νότια Κορέα: Κρυφές κάμερες σε δωμάτια ξενοδοχείων μετέδιδαν ζωντανά στο διαδίκτυο
Φωτογραφία αρχείου Park Jae-won/Newsis via AP

Ένα σκάνδαλο με περίπου 1.600 θύματα αποκαλύφθηκε στη νότια Κορέα, όταν οι Αρχές ανακοίνωσαν πως οι πράξεις χιλιάδων φιλοξενουμένων σε ξενοδοχεία της χώρας, διέρρεαν σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη δύο άντρες, ενώ ερευνάται η πιθανή συμμετοχή ενός ζευγαριού. Τα βίντεο καταγράφηκαν σε 42 δωμάτια 30 ξενοδοχείων σε 10 διαφορετικές πόλεις. Η αστυνομία αναφέρει πως οι διευθύνσεις των ξενοδοχείων δεν εμπλέκονται.

Οι κάμερες ήταν κρυμμένες μέσα σε αποκωδικοποιητές ψηφιακής τηλεόρασης, πρίζες ή διακόπτες και σε πιστολάκια μαλλιών. Το υλικό που κατέγραφαν μεταδιδόταν απευθείας στο διαδίκτυο.

Ο ιστότοπος που μετέδιδε τα επίμαχα βίντεο είχε πάνω από 4.000 εγγεγραμμένους χρήστες, 97 από τους οποίους πλήρωναν μηνιαία συνδρομή για να έχουν παραπάνω προνόμια, όπως για παράδειγμα να παρακολουθούν ξανά κάποια βίντεο. Μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, η σπείρα συγκέντρωσε πάνω από 6.000 δολάρια.

«Στο παρελθόν υπήρξε μία παρόμοια υπόθεση όπου κάμερες είχαν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία. Όμως, πρόκειται για την πρώτη φορά που η αστυνομία εντόπισε την πηγή της μετάδοσης» δήλωσαν οι Αρχές στο CNNi.

Η νότια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις κρυφές κάμερες παρακολούθησης και την παράνομη καταγραφή. Το 2017 αναφέρθηκαν στην αστυνομία πάνω από 6.400 υποθέσεις.

Τον περασμένο χρόνο, εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα. Το μήνυμά τους ήταν «Η ζωή μου δεν είναι η ταινία πορνό σου».

Ως απάντηση, η κυβέρνηση της χώρας ανέθεσε σε μία ομάδα γυναικών να επιθεωρούν τις 20.000 δημόσιες τουαλέτες της πόλης για κρυφές κάμερες.

Τον Ιανουάριο, ο συνιδιοκτήτης μιας ιστοσελίδας που αναρτιούνταν πορνογραφικό υλικό χωρίς τη συγκατάθεση του/της εικονιζόμενου/ης (revenge porn) καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και διατάχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,26 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Soranet, το οποίο έκλεισε πέρυσι, ήταν ένας δημοφιλής χώρος για τη μεταφόρτωση βίντεο και φωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί με τη χρήση κρυφών καμερών.

Hundreds of hotel guests were secretly filmed and live-streamed online
By Sophie Jeong, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ