ΚΟΣΜΟΣ

Πόρισμα Μιούλερ: Το χρονολόγιο, τα ευρήματα και η «αθώωση» Τραμπ

Πόρισμα Μιούλερ: Το χρονολόγιο, τα ευρήματα και η «αθώωση» Τραμπ
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ απέστειλε την Κυριακή στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια σύνοψη του πολυαναμενόμενου πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Έπειτα από έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μιούλερ, ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέργεια

Ο Μιούλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Μιούλερ διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ».

Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Παρακώλυση

Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μιούλερ.

Αλλά ο Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μιούλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.

Εντούτοις, ενώ ο Μπαρ – που διορίστηκε από τον Τραμπ – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Μιούλερ δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης.

«Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση», υπογράμμισε.

«Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».

Επιπλέον διώξεις

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μιούλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω δίωξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.

Το χρονολόγιο της έρευνας

Η έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ξεκίνησε πριν ακόμη οι Αμερικανοί ψηφίσουν στις εκλογές αυτές.

Τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης που έχει κυριαρχήσει στην πρώτη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η χθεσινή δημοσιοποίηση της έρευνας του Μιούλερ.

Παρακάτω ακολυθεί το χρονολόγιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη μέσα από 11 ημερομηνίες.

22 Ιουλίου 2016: Το WikiLeaks ξεκινά να δημοσιεύει δεκάδες χιλιάδες κλεμμένα e-mails της προεκλογικής ομάδας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. Το FBI υποπτεύεται Ρώσους χάκερς και ξεκινά μυστική έρευνα για πιθανή ανάμιξη της Μόσχας στις εκλογές.

6 Ιανουαρίου 2017: Με έκθεσή τους, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια εκστρατεία παραβίασης υπολογιστών και χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει την εκλογή στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και για να δυσφημίσει την Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ ξεκινά να μιλά για «ψευδείς ειδήσεις» και για «κυνήγι μαγισσών».

13 Φεβρουαρίου 2017: Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νέου προέδρου παραιτείται. Βρίσκεται υπό έρευνα ότι συζήτησε, πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, με την Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Δηλώνει έπειτα ένοχος για «ψευδορκία» και αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του.

9 Μαΐου 2017: Ο Ντόναλντ Τραμπ απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, τον οποίο κατηγορεί για μεροληψία εναντίον του. Μπροστά στην κατακραυγή, ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ διορίζεται οχτώ μέρες μετά ειδικός εισαγγελέας, αρμόδιος για την ρωσική έρευνα, με μεγάλο περιθώριο ελιγμών.

30 Οκτωβρίου 2017: Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο πρώην συνεργάτης Ρικ Γκέιτς κατηγορούνται για απάτη αναφορικά με τις δραστηριότητες προώθησης συμφερόντων τους στην Ουκρανία με φιλορωσικές αρχές έως το 2014. Ο Μάναφορτ συλλαμβάνεται τον Ιούνιο του 2018 αφότου αποπειράθηκε να έρθει σε επαφή με μάρτυρες. Καταδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2019 σε 7,5 χρόνια κάθειρξης χωρίς να καταθέσει τίποτε σημαντικό κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων του. Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε το «θάρρος» του και δεν απέκλεισε να του απονείμει χάρη.

16 Φεβρουαρίου 2018: Ο Ρόμπερτ Μιούλερ στρέφεται κατά του Κρεμλίνου και απαγγέλει κατηγορίες εις βάρος 13 Ρώσων υπηκόων, εκ των οποίων και ενάντια σε ένα συγγενή του Πούτιν, τον επιχειρηματία Εβγκένι Πριγκόζιν, με την κατηγορία ότι ηγήθηκε εκστρατειών κατά της Κλίντον και υπέρ του Τραμπ μέσω από μιας υπηρεσίας αναζήτησης στο διαδίκτυο με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

9 Απριλίου 2018: Το FBI πραγματοποιεί έρευνες στα γραφεία και στην κατοικία του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, που ήταν για καιρό το «πίτμπουλ» του αφεντικού του, αλλά σύντομα άλλαξε πλευρά και συνεργάστηκε με την έρευνα. Ο Κόεν καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε 3 χρόνια φυλάκισης για απάτη, παραβίαση της νομοθεσίας για την προεκλογική εκστρατεία. Πλήρωσε το 2016 δύο γυναίκες εξαγοράζοντας τη σιωπή τους για φερόμενες σχέσεις που είχαν με τον Αμερικανό πρόεδρο και είπε ψέματα στο Κογκρέσο για τη συνέχιση έως τον Ιούνιο του 2016 των συνομιλιών για την ανέγερση του Ουρανοξύστη Τραμπ στην Μόσχα.

13 Ιουλίου 2018: Ο Ρόμπερτ Μιούλερ ασκεί διώξεις εις βάρος 12 Ρώσων πρακτόρων για ηλεκτρονική παρείσφρηση σε υπολογιστές του Δημοκρατικού κόμματος. Τρεις μέρες αργότερα, σε σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν στο Ελσίνκι, ο Τραμπ πεισματικά αρνείται να καταδικάσει τη Μόσχα για τον ρόλο της στην εκστρατεία, προκαλώντας σάλο στην Ουάσινκγτον, ακόμη και στον Ρεπουμπλικανικό του κόμμα.

25 Ιανουαρίου 2019: Ο πρώην λομπίστας και στενός φίλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρότζερ Στόουν συλλαμβάνεται με κατηγορίες του ειδικού εισαγγελέα που τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα στους ερευνητές για τις συνομιλίες του με τα WikiLeaks πριν τη δημοσιοποίηση των e-mails των Δημοκρατικών. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και αρνείται να δηλώσει ένοχος.

22 Μαρτίου 2019: Ο Ρόμπερτ Μιούλερ υποβάλει την τελική του έκθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, που γίνεται υπεύθυνος για την δημοσιοποίησή της.

24 Μαρτίου 2019: Με τετρασέλιδη επιστολή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο ο Μπαρ αναφέρει ότι οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προεκλογική ομάδα Τραμπ ούτε κανένας συνεργάτης του, συμφώνησε είτε συνεργάστηκε με την Ρωσία στις προσπάθειες της για να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016».

«Καμία Συνωμοσία, Καμία Παρακώλυση, Πλήρης και Ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ. Συνεχίστε να κάνετε την Αμερική Σπουδαία!» η άμεση αντίδραση Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί ηγέτες στο Κογκρέσο απαιτούν την κοινοποίηση ολόκληρης της έκθεσης Μάλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ