ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό ζητά τη συγγνώμη της Ισπανίας για τα δεινά από την ισπανική κατοχή – Οργή της Μαδρίτης

Το Μεξικό ζητά τη συγγνώμη της Ισπανίας για τα δεινά από την ισπανική κατοχή – Οργή της Μαδρίτης
AP/Marco Ugarte

Να εκφράσει τη συγγνώμη του για τα δεινά στα οποία υπέβαλαν τον λαό του Μεξικού προ 500 ετών οι Ισπανοί κατακτητές, ζήτησε σε επιστολή του ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στον βασιλιά Φελίπε Στ', προκαλώντας την αντίδραση της Μαδρίτης, που εκφράζει τη «βαθιά της θλίψη» και «απορρίπτει κάθετα» το περιεχόμενό της.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση «επαναλαμβάνει την διάθεσή της να εργασθεί στενά με την κυβέρνηση του Μεξικού και να συνεχίσει την οικοδόμηση του κατάλληλου πλαισίου για τη σύσφιξη των ισχυουσών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε με κοινή οπτική τις μελλοντικές προκλήσεις». Όπως τόνισε η Μαδρίτη, «η άφιξη, προ 500 ετών, των Ισπανών στα σημερινά εδάφη του Μεξικού δεν μπορεί να κριθεί υπό το φως των σημερινών απόψεων».

Σε βίντεό του, που διοχέτευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ομπραδόρ τονίζει πως απέστειλε επιστολές στον βασιλέα και στον στον Πάπα, με τις οποίες καλείται ο μονάρχης να αναγνωρίσει τα δεινά που υπέστη ο λαός του και να ζητήσει συγγνώμη από τους αυτόχθονες πληθυσμούς για τις παραβιάσεις αυτών που σήμερα αναγνωρίζονται ως ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξαν σφαγές, εκτοπίσεις (…) η επιλεγόμενη conquista [κατάκτηση] γίνηκε με το σπαθί και τον σταυρό. Ήταν μία εισβολή».

Για τον Ομπραδόρ, η παραδοχή τούτη και η συγγνώμη αποτελούν τη μοναδική οδό για την πλήρη συμφιλίωση των δύο λαών. Καθώς το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεξικού και 500 χρόνια από την πτώση της πρωτεύουσας των Αζτέκων Τενοτστιτλάν από τα στρατεύματα του Ερνάν Κορτές, ο Ομπραδόρ θέλει η συμφιλίωση και η συγγνώμη της Ισπανίας να συμπέσει με τους εορτασμούς: «έφτασε η ώρα να πούμε ότι συμφιλιωνόμαστε, όμως πρώτα οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως και ο ίδιος θα ζητήσει συγγνώμη από τους αυτόχθονες πληθυσμούς «για την καταπίεση» που τους ασκήθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ