ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη συμφωνία για τους πρόσφυγες
Η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνεται σε περίπου εξήντα υποστηρικτές της σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Νυρεμβέργης, στις 26 Οκτωβρίου 2015. Το γεγονός έλαβε χώρα στο πλαίσιο του λεγόμενου “Buergerdialog”, όπου εν προκειμένω η Angela Merkel συζήτησε για το ζήτημα της ποιότητας ζωής στη Γερμανία. Το πάνελ πίσω της γράφει: «Γερμανία, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς» REUTERS/Michael Dalder

Η Άγκελα Μέρκελ είχε την τιμητική της στα φύλλα της Δευτέρας με τους αρθρογράφους να επιδίδονται σε έναν καταιγισμό σχολίων για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Από τα σχόλια δεν έλλειψε ο έτερος πρωταγωνιστής της χθεσινής βραδιάς. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ενστάσεις της Ελλάδας θύμισαν στους Γερμανούς τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων μηνών. Μετά το ελληνικό χρέος, το γερμανικό αναγνωστικό κοινό βλέπει στο προσφυγικό άλλον έναν κίνδυνο για τη συνοχή της Ευρώπης, όπως την έχει σχεδιάσει τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο.

Το πέρας της μίνι συνόδου για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία στους Γερμανούς αρθρογράφους να ξαναγράψουν σχεδόν τα πάντα για την καγκελάριό τους.

Μπορεί σε αξιοσέβαστη μερίδα του γερμανικού Τύπου να γίνεται λόγος για την ικανότητά της να διαπραγματεύεται, όμως η Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) κάθε άλλο παρά βρίσκεται στο απυρόβλητο αναφορικά με τις επιλογές της στο προσφυγικό.

Η μαεστρία της Άγκελα και οι κακοφωνίες της Μέρκελ

Η ατμόσφαιρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι τόσο δραματική που να θεωρείται πια επιτυχία το ότι υπάρχει ακόμη ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας στις Βρυξέλλες, σχολιάζει στο σημερινό της φύλλο η συντηρητικών αποχρώσεων Die Welt.

Όπως αναμεταδίδει σε σχετικό ρεπορτάζ η Deutsche Welle που κάνει λόγο για «μαεστρία» της Μέρκελ, τα χαριτωμένα στιγμιότυπα δεν έλειψαν από τη σύνοδο. Μετά από τις πολύωρες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασαν 17 θέσεις για το προσφυγικό, όμως επ’ ουδενί δεν τόλμησαν να θίξουν τον πυρήνα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στη ΕΕ.

Ο Άντρε Τάουμπερ (Andre Tauber) της Die Welt γράφει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «κράτησε την υπομονή της μέχρι τέλους» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις μέχρι αργά το βράδυ.

Αν μπόρεσε, τελικά, να παραμείνει ψύχραιμη ήταν γιατί προσήλθε στο Berlaymont «καλά εξασκημένη» από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση μέσα στη χρονιά.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο ανταποκριτής της Die Welt στις Βρυξέλλες αφηγείται ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις. Κάποια στιγμή το δείπνο ολοκληρώνεται, το τελικό ανακοινωθέν έχει αλλάξει για πολλοστή φορά, και τότε η καγκελάριος ρωτά τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Είσαι ευχαριστημένος, Αλέξη;»

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι, με αφορμή τις ελληνικές υποχωρήσεις, η Μέρκελ εκθείασε πολλές φορές την Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλους στο τραπέζι που θεώρησαν τη χώρα ως την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του χθεσινού προσχεδίου συμφωνίας, ο Τάουμπερ σχολιάζει ότι «η συμφωνία της Κομισιόν αναγιγνώσκεται και ως μια οδηγία ενός ψυχολόγου που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία στους συμμετέχοντες».

Να αποκατασταθούν τα εθνικά σύνορα στην Ευρώπη

Με παρόμοιους ψυχολογικούς όρους επιχειρείται να αποδειχθεί η αναποτελεσματικότητα της καγκελαρίας στο προσφυγικό και σε άλλη μια εφημερίδα.

Σε κεντρικό άρθρο της Frankfurter Allgemeine (FAZ), ο Γιάσπερ φον Άλτενμποκουμ (Jasper von Altenbockum) κάνει λόγο για τα «μοιραία σήματα της Μέρκελ». Λίγο πολύ, ο αρχισυντάκτης εσαωτερικών θεμάτων στην κεντροαριστερή εφημερίδα της Φρανκφούρτης υποστηρίζει ότι η επιζητούμενη ανάσχεση των προσφυγικών ροών δεν θα επιτευχθεί αν δεν αποκατασταθούν τα εθνικά σύνορα στην ΕΕ.

«Η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει ακόμη αρκετά μέχρις ότου τεθούν σε λειτουργία τα λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να γίνει συντεταγμένα η καταγραφή των προσφύγων», σημειώνει ο αρθρογράφος που ανιχνεύει το ανέφικτο της δίκαιης ανακατανομής των προσφύγων εντός ΕΕ στο ότι «δεν ασκούνται πιέσεις ούτε δίνονται κίνητρα στα κράτη-μέλη να αλλάξουν στάση».

Η Μέρκελ έχει χάσει τον έλεγχο ΧΟΛΓΚΕΡ ΣΤΕΛΤΖΝΕΡ

Όπερ μεθερμηνευόμενον, «όσο καιρό η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι είναι σε θέση να υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, οι χώρες που βρίσκονται στην πιο οργανωμένη διαδρομή που οδηγεί προς Βορρά, δεν θα βρίσκουν το λόγο να ελέγχουν τη ροή».

Στο ίδιο κλίμα ο εκδότης της εφημερίδας, Χόλγκερ Στέλτζνερ (Holger Steltzner) κάνει λόγο για «απώλεια ελέγχου», κατηγορώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν στέλνει προσωπικό μήνυμα κατά των προσφυγικών ροών, αρκούμενη σε ευχολόγια του τύπου «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ο Στέλτζνερ ειρωνεύεται τις selfies με τους πρόσφυγες και χρησιμοποιεί φράσεις όπως «πολιτικά ορθός ενθουσιασμός» και «κουλτούρα καλωσορίσματος» για να περιγράψει τις πολιτικές της καγκελαρίας, για τις οποίες ισχυρίζεται ότι εκπορεύονται από την καρδιά και όχι το μυαλό.

Το προσφυγικό κοστίζει χρήματα και ψήφους

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ισχυρισμός του εκδότη ότι διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στη λαϊκή βάση και τις πολιτικές ελίτ της χώρας με αφορμή το προσφυγικό. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Γερμανοί πολίτες να απομακρυνθούν από τη συνταγματική νομιμότητα εξαιτίας της ασυνέπειας του γερμανικού κράτους.

Ο Στέλτζνερ επαναλαμβάνει το επιχείρημα που προ μηνός είχε επικαλεστεί και ο Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk), ότι δηλαδή οι πρόσφυγες «αισθάνονται προσκεκλημένοι» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι «η αποτυχημένη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ απομονώνει τη Γερμανία στην Ευρώπη».

Στο άρθρο που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί κομμάτι των καλύτερων παραδόσεων του ελληνικού φιλομνημονιακού Τύπου, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «ακριβή υπόθεση», καθώς τα hotspots κοστίζουν χρήματα, ενώ ο ερχομός μορφωμένων Σύρων αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των νέων, ελάχιστα μορφωμένων αντρών που περνούν τα σύνορα· άρα, θα πάρει καιρό προτού όλοι αυτοί να αποκτήσουν δεξιότητες και να συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν την αίσθηση της κοινότητας και να μην εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους»
ΤΟΜΑΣ ΓΚΑΪΖΕΛ

Στα ρεπορτάζ της FΑΖ από τις Βρυξέλλες διαβάζει κανείς τίτλους όπως «Χωρίς καταγραφή, δεν έχει δικαιώματα» και «17 μικρά βήματα», ενώ στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «ανθίζουν οι μπίζνες με τους πρόσφυγες».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση και σίτιση έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές και οι επαγγελματίες του χώρου μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία.

Στο χορό των κερδών έχουν μπει για τα καλά και επαγγελματικές τάξεις όπως μεταφραστές και διερμηνείς, ξυλουργοί, υδραυλικοί και κατασκευαστές. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν έκκληση στις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση, ή όπως το θέτει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Ντίσελντορφ Τόμας Γκάιζελ (Thomas Geisel) «να διατηρήσουν την αίσθηση της κοινότητας και να μην εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους».

Η Μέρκελ δεν διαφέρει από τους επικριτές της

Τα μειωμένα ποσοστά δημοφιλίας της Μέρκελ και τα ιστορικά χαμηλά του CDU σχολιάζει από την πλευρά της και η Τageszeitung (TAZ). Η εφημερίδα του Βερολίνου δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η θέση της καγκελαρίου, όπως κατά κόρον ειπώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα γερμανικά παραδοσιακά Μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Σε άρθρο με τίτλο «Επανάσταση σχολίων κατά Μέρκελ – Το πραξικόπημα αποτυγχάνει», η Taz ισχυρίζεται ότι «οι διαφορές ανάμεσα στην ίδια και στους επικριτές είναι μικρότερες από όσο φαίνεται».

Όπως εξηγεί η αυτοδιαχειριζόμενη και αριστερών πεποιθήσεων εφημερίδα, «μπορεί φαινομενικά η Μέρκελ να δείχνει προσηλωμένη στην πολιτική του “θα τα καταφέρουμε”, αλλά στην πραγματικότητα έχει πλησιάσει τους επικριτές της με την επιτάχυνση των απελάσεων, τις ζώνες τράνζιτ και την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

Στα συμπεράσματά της, η Taz τονίζει ότι κανείς δεν πρόκειται να ρίξει τη Μέρκελ, γιατί κατά βάση εχθροί και φίλοι ξέρουν πως η Μέρκελ έχει δίκιο. «Όποιος θέλει εν έτει 2015 να κλείσει σύνορα μήκους 3.000 χιλιομέτρων με συρματοπλέγματα και σκοπιές είναι τρελός», καταλήγει η Taz.

Αν μη τι άλλο, δεν θα ήταν άτοπο να ισχυριστεί κανείς με βάση τα παραπάνω ότι τα σημερινά γραφόμενα στο γερμανικό Τύπο θυμίζουν οδηγία ενός ψυχολόγου που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία στους συμμετέχοντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ