ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Παραμένει το χάσμα

Κυπριακό: Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Παραμένει το χάσμα
AP Photo/Petros Karadjias

Η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αναμένεται στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στόχος της επίσκεψης, όπως αναφέρει το offsite.com.cy, είναι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς και έπειτα η επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Παρά την επίσκεψη της κ. Λουτ, το χάσμα μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζί παραμένει, με κανέναν από τους δύο να μην δείχνει διάθεση υπαναχώρησης από τις θέσεις του.

Ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ΤΑΚ, ανέφερε πως σε συνομιλία που είχε με την κ. Λουτ το βράδυ της Δευτέρας, της ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη, δεδομένης της αρνητικής στάσης που, όπως είπε, τηρεί ο Κύπριος Πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης, ότι μία τέτοια συνάντηση θα στείλει το μήνυμα πως κάτι νέο συμβαίνει στο Κυπριακό.

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Offsite, ανέφεραν πως δεν έχει γίνει γνωστό αν η ειδική απεσταλμένη θα έχει στις αποσκευές της το χαμένο έγγραφο των πρακτικών της 4ης Ιουλίου της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, που θεωρείται ως το πλαίσιο του Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η κ. Λουτ δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ωστόσο αναμένεται να μεταφέρει στον Κύπριο Πρόεδρο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Οι βασικές διαφορές

Μία από τις βασικές διαφορές των δύο πλευρών είναι η επιμονή του Ακκιντζί στην πολιτική ισότητα και στην θετική ψήφο για συμμετοχή λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο του ομόσπονδου κράτους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «ανατρέπει την πολιτική ισότητα και μετατρέπεται σε ένα καθεστώς όπου ο ένας αναλόγως της βουλήσεως, καθορίζει ποιες θα είναι οι αποφάσεις».

Βασική διαφορά παραμένει το πλαίσιο Γκουτέρες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως το πλαίσιο είναι αυτό της 4ης Ιουλίου, το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ΟΗΕ κατέχει. Για την τ/κ πλευρά το πλαίσιο Γκουτέρες είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου.

Εμπόδιο παραμένει επίσης, και η επιδίωξη της Τουρκιάς για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στις δύο κοινότητες, με την ε/κ πλευρά να επαναλαμβάνει πως αυτό θα συμβεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμη μία απαίτηση που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία είναι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Αυτό που φαίνεται να προωθεί η Τουρκία είναι διαπραγματεύσεις εκτός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την Συνομοσπονδία και την λύση δύο κρατών.

Η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερή, όπως όλα δείχνουν, στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και στην λύση Ομοσπονδίας με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, απ' ότι φαίνεται, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης διαφορετικής μορφής Ομόσπονδου κράτους με αποκεντρωμένες εξουσίες οι οποίες θα κατανεμηθούν στα δύο ομόσπονδα κρατίδια.

«Κόκκινη γραμμή» για την Λευκωσία είναι πως η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την απαλλαγή από τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, προκειμένου η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ