ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουρανοξύστες «σκοτώνουν» ένα δισεκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο

Οι ουρανοξύστες «σκοτώνουν» ένα δισεκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο
AP Photo/Julio Cortez

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πουλιά βρίσκουν τραγικό θάνατο κάθε χρόνο, χτυπώντας σε ουρανοξύστες των ΗΠΑ.

Πλέον επικίνδυνη πόλη είναι το Σικάγο, με τις πολλές γυάλινες κατασκευές της, καθώς βρίσκεται στη διαδρομή των αποδημητικών πουλιών. Περισσότερα από 5 εκατομμύρια πουλιά, 250 διαφορετικών ειδών, διασχίζουν τον ουρανό της πόλης κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

«Θα φωλιάσουν κάπου κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά τη μέρα θέλουν να ανέβουν σε ένα δέντρο για να βρουν τροφή. Αυτό που θεωρούν δέντρο, όμως, είναι η αντανάκλαση σε ένα γυάλινο κτήριο με αποτέλεσμα να προσκρούουν και να πεθαίνουν» εξηγεί η Susan Elbin διευθύντρια του New York City Audubon, κορυφαίου οργανισμού που ασχολείται με τα πουλιά.

Τα πουλιά μεταναστεύουν κυρίως τη νύχτα οπότε και οι συνθήκες είναι καλύτερες για αυτά. Τα φώτα των πόλεων τα μαγνητίζουν και συχνά μετατρέπονται σε «παγίδες θανάτου» για αυτά.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Cornell Lab of Ornithology κατατάσσονται οι πόλεις βάσει επικινδυνότητας. Το Χιούστον και το Ντάλας καταλαμβάνουν την δεύτερη και τρίτη θέση μετά το Σικάγο, ενώ επικίνδυνες είναι και οι: Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σεντ Λούις και Ατλάντα.

Από 90.000 έως 200.000 είναι τα πουλιά που πεθαίνουν στη Νέα Υόρκη κάθε χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πιο επιρρεπή σε συγκρούσεις είναι τα ωδικά πτηνά.

Αυτό που προτείνεται είναι το σβήσιμο των φωτών κατά την περίοδο της μετανάστευσης για λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο. Ήδη η Νέα Υόρκη και η Μινεσότα έχουν αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια άλλη πρόταση είναι η υιοθέτηση εναλλακτικού σχεδιασμού όπως πχ τζάμια με σχέδια την οποία ήδη έχουν υιοθετήσει το Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο ενώ ακολουθούν το Σικάγο και η Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ