ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος με 50 μουμιοποιημένα ζώα

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος με 50 μουμιοποιημένα ζώα
Egypt Ministry of Antiquities/ CNNi

Σπουδαία είναι τα ευρήματα των αρχαιολόγων, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν καλοδιατηρημένο τάφο που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή των Πτολεμαίων, κοντά στην πόλη Σόχαγκ στην Αίγυπτο.

Στον τάφο, με τις πανέμορφες τοιχογραφίες, βρέθηκαν περισσότερα από 50 μουμιοποιημένα πουλιά, γάτες και ποντίκια, καθώς και μια ανθρώπινη μούμια. Οι Πτολεμαίοι κυριάρχησαν για περίπου τρεις αιώνες, από το 323 π. Χ. περίπου, μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους το 30 π. Χ.

«Είναι μία από τις συναρπαστικότερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή», δήλωσε ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) της Αιγύπτου, ο οποίος περιέγραψε το ταφικό μνημείο ως «όμορφο και χρωματιστό».

Το ταφικό μνημείο εκτιμάται ότι ανήκε σε έναν αξιωματούχο με το όνομα Tutu και τη σύζυγό του. Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται η μούμια της γυναίκας.

Ο εν λόγω τάφος μοιάζει με άλλους επτά που βρέθηκαν από τις Αρχές στην ίδια περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν εντοπίστηκαν λαθρεμπόρους, που έσκαβαν παράνομα για αρχαία.

Ο τάφος διαθέτει μια κεντρική είσοδο και ένα ταφικό δωμάτιο με δύο πέτρινα φέρετρα. Η είσοδος είναι χωρισμένη στα δύο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι τοιχογραφίες αναπαριστούν ταφικά τελετουργικά και εικόνες του ιδιοκτήτη που δούλευε στα χωράφια, καθώς και το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς του, γραμμένο στα ιερογλυφικά.

Οι τοιχογραφίες έχουν διατηρήσει ζωντανά τα χρώματά τους, παρά το πέρασμα χιλιάδων ετών από τότε.

Τα αρχαιολογικά μνημεία προσελκύουν πολλούς τουρίστες και οι Αρχές ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του τομέα, έπειτα από μια περίοδο που είχε πέσει μετά τις αναταραχές στη χώρα το 2011 και την ανασφάλεια που ακολούθησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ