ΚΟΣΜΟΣ

Περιοδεία Μέι στην Ευρώπη για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» Brexit

Περιοδεία Μέι στην Ευρώπη για να αποφευχθεί ένα «σκληρό» Brexit
(Downing Street via AP)

Σε Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να ταξιδέψει αύριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την ελπίδα να καταφέρει να κερδίσει «συμμάχους» ενόψει της τελευταίας μεγάλης μάχης της για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δεχτεί αύριο στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι την Τερέζα Μέι ενώ μερικές ώρες αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει τετ-α-τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», η κ. Μέι επιδιώκει να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, επιδιώκοντας να κερδίσει τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας στην επέκταση του άρθρου 50 μέχρι τον Ιούνιο.

Κατά πληροφορίες, η κ. Μέι θα ισχυριστεί πως οι συζητήσεις με τους Εργατικούς βρίσκονται σε κομβικό σημείο και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Guardian, οι συζητήσεις αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Προ ημερών, η Τερέζα Μέι ζήτησε μέσω επιστολής την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου -κάτι που δεν βλέπουν με καλό «μάτι» αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν πως το ασφαλέστερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μια παράταση ενός έτους.

Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεχτούν την παράταση του άρθρου 50, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η απόφαση της κ. Μέι να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι τυχαία.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει πως για να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι μια τέτοια παράταση, τότε η Βρετανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο.

Θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες ή θα διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα; Η Ντάουνινγκ Στριτ, όμως, αναμένεται να ισχυριστεί πως ακόμη και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς είναι επαρκής λόγος για τη σύντομη αυτή παράταση.

Το τελευταίο μεγάλο «στοίχημα» της Μέι

Στην μαραθώνια προσπάθειά της να διασφαλίσει μια συμφωνία για το «διαζύγιο» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, η Τερέζα Μέι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετές κρίσιμες συζητήσεις. Την ίδια ώρα, έχει πάρει περιττά ρίσκα -όπως για παράδειγμα την απόφασή της να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2017.

Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, αναφέρουν πως το μεγαλύτερο «στοίχημα» της πρωθυπουργού βρίσκεται ακόμη μπροστά της.

Και, όπως τονίζουν, αναμένεται να είναι το τελευταίο που θα αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός της χώρας.

Ποιο είναι αυτό; Η προσπάθειά της να καταλήξει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τους Εργατικούς. Το χρονοδιάγραμμα αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, καθώς η κ. Μέι θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τη νέα βρετανική συμφωνία τους Ευρωπαίους ηγέτες της Τετάρτη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να λάβει το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Βρετανία θα αποχωρίσει από την Ένωση της Παρασκευή χωρίς κανένα «δίχτυ» ασφαλείας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ