ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ προτείνει να δικάσει ξένους τζιχαντιστές με το… αζημίωτο

Το Ιράκ προτείνει να δικάσει ξένους τζιχαντιστές με το… αζημίωτο
Φωτογραφία αρχείου (Aamaq News Agency via AP

Το Ιράκ πρότεινε στις χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να αναλάβει να δικάσει τους πολίτες τους που φέρονται ότι εντάχθηκαν στην οργάνωση αυτή, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ποσού ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

Το ζήτημα του επαναπατρισμού των περίπου 1.000 τζιχαντιστών που κρατούνται αυτή τη στιγμή από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έχει αναχθεί σε αγκάθι για πολλές χώρες, όπου η κοινή γνώμη αντιδρά σε αυτήν την προοπτική. Το Παρίσι, για παράδειγμα, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη το σχέδιο επαναπατρισμού των Γάλλων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους από τη Συρία, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε απλώς ως «υπόθεση εργασίας».

Η Βαγδάτη ωστόσο πρότεινε μια άλλη «επιλογή», όπως είπε ένας Ιρακινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του: να δικαστούν στο Ιράκ αυτοί οι ύποπτοι και να λάβει ως αντάλλαγμα 2 δισεκ. δολάρια (περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ).

Το Ιράκ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να ζητήσει στη συνέχεια επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει τα έξοδά του "για την κράτηση" τους.

Δικαστήρια του Ιράκ έχουν ήδη καταδικάσει σε θάνατο ή σε ισόβια κάθειρξη εκατοντάδες ξένους μαχητές του ISIS. Προσεχώς αναμένεται να γίνει η δίκη 12 Γάλλων που μεταφέρθηκαν εκεί από τη Συρία. Η Βαγδάτη θεωρεί ότι έχει τη δικαιοδοσία, δεδομένου ότι το «χαλιφάτο» που είχε ιδρύσει το ΙΚ στο απόγειό του εκτεινόταν και σε ιρακινά εδάφη.

Για την κράτηση και τη δίκη των ξένων τζιχαντιστών στο έδαφός του, το Ιράκ υπολόγισε το «επιχειρησιακό κόστος» βασιζόμενο στο προηγούμενο της αμερικανικής φυλακής του Γκουαντάναμο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος αξιωματούχος. Οι χώρες προέλευσης των τζιχαντιστών «έχουν ένα πρόβλημα, εμείς έχουμε τη λύση», πρόσθεσε.

«Κάναμε αυτήν την πρόταση την περασμένη εβδομάδα και ακόμη δεν λάβαμε απάντηση», αποκάλυψε. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι ύποπτοι προέρχονται από 52 χώρες – οι περισσότερες από αυτές είναι μέλη του διεθνούς συνασπισμού.

Η πρόταση του Ιράκ προσκρούει στο γεγονός ότι στη χώρα αυτή εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, την οποία απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία, πολλές δεκάδες είναι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ