ΚΟΣΜΟΣ

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση μήτρας

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενη μεταμόσχευση μήτρας
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια ρομποτικά υποβοηθούμενης μεταμόσχευσης μήτρας!

Το αγοράκι ήρθε στον κόσμο στη Σουηδία. Γεννήθηκε με καισαρική και είναι υγιέστατο. Το ίδιο και η μητέρα του.

Η διαδικασία που είχε προηγηθεί ήταν η μεταμόσχευση μήτρας, κατά την οποία η δότρια, η οποία ήταν η μητέρα της γυναίκας και γιαγιά του μωρού, χάρισε τη μήτρα της στην κόρη της και η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια ρομπότ, γράφοντας ιστορία, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Γκέτεμποργκ. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα ή αναγκάστηκε να την αφαιρέσει λόγω καρκίνου ή άλλης ασθένειας. Παρόλα αυτά, είχε ωάρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

Δέκα μήνες μετά την επέμβαση, ένα έμβρυο που δημιουργήθηκε μέσω εξωσωματικής, τοποθετήθηκε στη νέα μήτρα της γυναίκας. Λίγες εβδομάδες μετά επιβεβαιώθηκε η εγκυμοσύνη, η οποία ολοκληρώθηκε με τον τοκετό κατά την 36η εβδομάδα της κύησης.

Συνολικά 15 μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Το συγκεκριμένο όμως, είναι το πρώτο στον κόσμο που η μεταμόσχευση έγινε με τη βοήθεια ρομπότ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ