ΚΟΣΜΟΣ

Σημάδια «ζωής» στο κεντρικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας

Σημάδια «ζωής» στο κεντρικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας
Jeon Heon-Kyun/EPA

Σημάδια... ζωής στο κεντρικό πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας εντοπίζουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει βάλει και πάλι μπροστά στη διαδικασία μετατροπής ραδιενεργού υλικού σε καύσιμο.

Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, ενισχύεται η αποτυχία της δεύτερης Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο Φεβρουάριο, στο να επέλθει πρόοδος στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι στις φωτογραφίες από το πυρηνικό εργοστάσιο του Yongbyon από τις 12 Απριλίου, απεικονίζονται πέντε εξειδικευμένα οχήματα κοντά στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και του εργαστηρίου ραδιοχημείας.

Στο παρελθόν τα οχήματα αυτά είχαν συνδεθεί με τη μεταφορά ραδιενεργού υλικού και η πρόσφατη δραστηριότητα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και σήμερα σε ανάλογη δραστηριότητα, αναφέρει το Κέντρο.

Κάτι τέτοιο συνιστά σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερη τη χρονική στιγμή που συμβαίνει, τόσο σύντομα μετά την αποτυχία των δύο ηγετών να έρθουν σε συμφωνία για το YongByon στο Ανόϊ, επισημαίνει ο Jenny Town, ειδικός του Κέντρου Stimson στη Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ, στην προσπάθειά του να τον πείσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα που απειλεί τις ΗΠΑ. Μέχρι, τώρα, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, ενώ οι συνομιλίες στο Ανόϊ απέτυχαν παταγωδώς.

Παρόλο που ο Κιμ έχει «παγώσει» τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές από το 2017, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να παράγει ραδιενεργό υλικό που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο.

Τον Μάρτιο, ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι ο Κιμ μπορεί να σταματήσει το «πάγωμα» των δοκιμών, εάν η Ουάσινγκτον δεν κάνει παραχωρήσεις.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ επεσήμανε ότι η αποτυχία στο Ανόϊ αύξανε τον κίνδυνο να υπάρξει εκ νέου ένταση μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι θα ενδιαφερόταν να ξανασυναντηθεί με τον Τραμπ, μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ έρχονταν στις συνομιλίες με την κατάλληλη στάση.

Μελέτη του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του πανεπιστημίου Stanford που δημοσιεύτηκε πριν από τη Σύνοδο στο Ανόϊ, σημειώνει ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε την παραγωγή καύσιμων υλικών το 2018, και μπορεί να παρήγαγε τέτοια ποσότητα τον περασμένο χρόνο, αρκετή για να προσθέσει μέχρι και επτά πυρηνικά όπλα ακόμα στο οπλοστάσιό της.

Οι ειδικοί υπολογίζουν το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας ανάμεσα σε 20 με 60 κεφαλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ