ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Μότα: Απειλή εκφοβισμού της αυτοδιοίκησης στη μάχη κατά των ναρκωτικών

Δολοφονία Μότα: Απειλή εκφοβισμού της αυτοδιοίκησης στη μάχη κατά των ναρκωτικών
REUTERS/Margarito Perez

Η δολοφονία της νέας δημάρχου πόλης του κεντρικού Μεξικού αποτελεί μια «ξεκάθαρη απειλή» για να εκφοβιστούν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην πολιτεία Μορέλος και οι αρχές να αποτραβηχτούν από τις προσπάθειες αντιμετώπισης των καρτέλ των ναρκωτικών, σημείωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Όπως είπε ο Γκράθο Ραμίρες, η δολοφονία της Χισέλα Μότα είναι ουσιαστικά μια απειλή ώστε να μην δεχθούν το συντονισμό στο πλαίσιο της πρωτοβουλία της ενοποιημένης διοίκησης για ενσωμάτωση της πολιτειακής αστυνομίας στους δήμους.

Η Μότα «είχε ανακοινώσει δημόσια την απόφασή της» να συνεργαστεί ενεργά με αυτή την πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κυβερνήτης και τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να αποδεχθούν τη διοίκηση της Πολιτειακής Επιτροπής Ασφάλειας.

Ωστόσο, περίπου οι μισές από τις 30 κοινότητες της πολιτείας Μορέλος, χωρίς να εξαιρείται η πρωτεύουσά Κουερναβάκα, εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την ένταξή τους σε αυτή.

Πολλοί αξιωματούχοι της αυτοδιοίκησης έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό το 2006, ο απολογισμός του οποίου ξεπερνά τους 100.000 νεκρούς κατά επίσημα στοιχεία.

Ομάδα ενόπλων δολοφόνησε το Σάββατο τη Χισέλα Μότα, νέα δήμαρχο της πόλης Τεμίσκο, που είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της, την Πρωτοχρονιά.

Διαβάστε ακόμα:

Δολοφόνησαν δήμαρχο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ