ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο: Τα στοιχεία που συνδέουν τον «Ορέστη» με τη 29χρονη Maricar

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο: Τα στοιχεία που συνδέουν τον «Ορέστη» με τη 29χρονη Maricar
AP Photo/Petros Karadjias

Δραματικές είναι οι εξελίξεις της έρευνας για τον serial killer της Κύπρου, με κυπριακά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι ο 35χρονος «Ορέστης» κρίθηκε ύποπτος και για τέταρτο φόνο γυναίκας -η σορός της οποίας δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. 

Όπως γράφει το offsite.com.cy, ο λοχαγός αναμένεται να οδηγηθεί αυτή την ώρα στο Μιτσερό για υπόδειξη σκηνών.

Για πρώτη φορά, οι κυπριακές Αρχές χωρίς να έχουν εντοπίσει πτώμα αλλά έχοντας στα χέρια τους ατράνταχτα στοιχεία προχώρησαν στην έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης προκειμένου να ανακριθεί ο 35χρονος.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα reporter.com.cy, πρώτο θύμα της εγκληματικής δράσης του φαίνεται πως δεν ήταν τελικώς η 38χρονη Marry Rose αλλά η 29χρονη Maricar Valdez, επίσης από τις Φιλιππίνες.

Η Sierra, η εξάχρονη κόρη της Marry Rose, το πτώμα της οποίας δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, είναι το τρίτο θύμα του serial killer ενώ, όπως όλα δείχνουν, τέταρτο θύμα είναι η 28χρονη Arian Palanas Lozano που εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε την διήμερη κράτηση του 35χρονου, ο οποίος ωστόσο ενώ παραδέχεται ότι συνάντησε την 29χρονη Maricar στις 13/12/2017, δεν παραδέχεται όμως ότι την σκότωσε.

Η πορεία των ερευνών

Οι σοροί της 28χρονης και της 38χρονης ανασύρθηκαν από το φρεάτιο του Μιτσερού, ενώ η 6χρονη συνεχίζει να αγνοείται, με τον λοχαγό να επιμένει ότι πέταξε το άψυχο σώμα της στη λίμνη Μεμί, του Ξυλιάτου.

Οι έρευνες στο Μιτσερό συνεχίζονται, με τον διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκο Τράγκολα να αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί το 95% του φρεατίου χωρίς να εντοπιστεί καμία άλλη σορός. Σήμερα, ρομποτική κάμερα αναμένεται να διερευνήσει το υπόλοιπο 5% του φρεατίου.

Ο 35χρονος οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον Δικαστηρίου για τον τέταρτο φόνο που στην ουσία φαίνεται να είναι χρονικά ο πρώτος, ενώ παράλληλα οι έρευνες στο Μιτσερό συνεχίζονται.

Παράλληλα άρχισαν οι προετοιμασίες του σχεδίου Β για τις έρευνες στο Ξυλιάτο όπου δύτης με σκάφανδρο θα καταδυθεί σε μια προσπάθεια εντοπισμού της μικρής Sierra, αύριο Παρασκευή.

Στοιχεία συνδέουν τον «Ορέστη» με την Maricar

Σήμερα, ο ανακριτής της υπόθεσης, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης, παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο με την ελλείπουσα Maricar Valtez Arquiola, 31 ετών από τις Φιλιππίνες, η οποία ελλείπει από την οικία φιλικού της προσώπου από τις 13/12/2017.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης προέκυψε μαρτυρία, η οποία καταδεικνύει ότι ο ύποπτος ήταν το πρόσωπο που συναντήθηκε με την Maricar Valtez Arquiola στις 13/12/2017, ενώ σημείωσε ότι λήφθηκε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ύποπτος είχε στην κατοχή του φωτογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν την άδεια προσωρινής παραμονής της Maricar, η οποία εντοπίστηκε στις 23/02/2018 στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών και είχαν ληφθεί την ημέρα της εξαφάνισης της 13/12/2017.

Επίσης, είπε στο δικαστήριο ότι στις 24/04/2019 ο ύποπτος συνελήφθη και σε ανακριτική του κατάθεση παραδέχεται τη συνάντηση με το θύμα στις 12/12/2017 και δίνει διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.

«Ενισχύσεις» από τη Βρετανία

Όπως γράφει το offsite.com.cy, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζήτησε από την 20/4/2019 τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων συγκεκριμένων ειδικοτήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται η κάθοδος πέντε ειδικών συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29/04/2019. Οι ειδικότητες περιλαμβάνουν Ιατροδικαστή, Κλινικό Ψυχολόγο, Ειδικό Σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, Ειδικό Ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και Ειδικό Εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ