ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Θρίλερ με τις δύο βαλίτσες στην Κόκκινη Λίμνη - Κρύβουν άλλα τρία πτώματα;

Serial killer στην Κύπρο: Θρίλερ με τις δύο βαλίτσες στην Κόκκινη Λίμνη - Κρύβουν άλλα τρία πτώματα;
AP Photo/Petros Karadjias

Στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό έφτασε το πρωί της Κυριακης του Πάσχα ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, καθώς ξεκινούν εκ νέου οι έρευνες για την ανεύρεση των πτωμάτων των δολοφονημένων γυναικών από τον 35χρονο serial killer, Νίκο Μεταξά. Ο «Ορέστης» έχει ομολογήσει τη δολοφονία επτά γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά.

Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, Μάρκος Τράγκολας, γνωστοποίησε το Μ. Σάββατο πως στις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό εντοπίστηκαν, τελικώς, δύο αντικείμενα -πιθανότα βαλίτσες- και όπως αναφέρει το offsite.com.cy, οι Αρχές έχουν σηματοδοτήσει την περιοχή, προκειμένου να ανασυρθούν τρία ακόμη πτώματα που ψάχνουν.

Αρκετοί φαίνεται να είδαν τις βαλίτσες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μτσερό, όπου σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 35χρονος «Ορέστης», έβαλε τα πτώματα της 39χρονης Maricar, της 36χρονης Livia Florentina Bunea και της 8χρονης Elena Natalia Bunea.

Στις έρευνες συμμετέχουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, αλλά και τα μέλη ιδιωτικής εταιρείας. Μετά την ανάσυρση των δύο βαλιτσών, αν διαπιστωθεί ότι περιέχουν τα πτώματα δύο θυμάτων θα αναζητηθεί και η τρίτη, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως τόνισε ο κ. Τράγκολας το Μ. Σάββατο, η προσπάθεια ανάσυρσης θα απαιτήσει τεράστια προσοχή ώστε τα αντικείμενα να βγουν από τον βυθό στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε και για τις έρευνες στο Ξυλιάτο, τονίζοντας πως εντοπίστηκε κάτι στην περιοχή και έχει σταλεί για αναλύσεις. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

Το κομμάτι δέρμα

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για την ανεύρεση του πτώματος της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc στο φράγμα του Ξυλιάτου, παραμένουν άκαρπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύτες εντόπισαν πάντως χθες ένα κομμάτι δέρμα, το οποίο εκτίμησαν ότι πρέπει να εξεταστεί . Και μπορεί να μην υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό το στοιχείο σχετίζεται με την 6χρονη, ωστόσο για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο θα γίνει ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο.

Η Sierra ήταν κόρη της 38χρονης Marry Rose Tiburcio, από τις Φιλιππίνες, το πτώμα της οποίας ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε τυχαία από περιηγητές να επιπλέει στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού.

Ο 35χρονος ίλαρχος παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε τη μητέρα, αλλά όπως υποστηρίζει το παιδί πέθανε μόνο του, από αναρρόφηση εμεσμάτων. Στη συνέχεια όπως ισχυρίστηκε, πέταξε το πτώμα του παιδιού στο φράγμα Ξυλιάτου και της μητέρας στο μεταλλείο Μιτσερού.

Κατονόμασε το έβδομο θύμα

Το Μ. Σάββατο, ο 35χρονος «Ορέστης» κατονόμαστε τo έβδομο θύμα του, τη γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή στο πεδίο βολής στην Ορούντα.

Πρόκειται για την Κάτχα Ανού από το Νεπάλ, η σορός της οποίας εντοπίστηκε καθ’ υπόδειξη του Νίκου Μεταξά, όπως ονομάζεται ο serial killer, ο οποίος έχει ομολογήσει συνολικά επτά δολοφονίες.

Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων σορών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ο 35χρονος ίλαρχος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο και διέταξε άλλες οκτώ ημέρες κράτηση.

Kατά τη διαδικασία ο ανακριτής της υπόθεσης Ιωάννης Γιωρκάτζης είπε πως ο κατηγορούμενος -που εμφανίστηκε και σήμερα χωρίς δικηγόρο- ζήτησε ο ίδιος και έγραψε ιδιοχείρως σε 10 σελίδες τους φόνους των επτά θυμάτων του.

Οι έρευνες για τις επτά υποθέσεις συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 250 καταθέσεις και αναμένονται άλλες 150. Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, επίσης, να εκδοθούν νέα εντάλματα έρευνες για τις οικίες των θυμάτων.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο «Ορέστης» φέρεται να δήλωσε πως δεν υπάρχουν άλλα θύματα πέραν των επτά γυναικών για τις οποίες ήδη έχει ομολογήσει.

Προς ταυτοποίηση το πτώμα που βρέθηκε στην Ορούντα

To πτώμα που βρέθηκε σε σχεδόν πλήρη αποσύνθεση σε πηγάδι στο πεδίο Βολής Ορούντας, όλα δείχνουν πως ανήκει στη 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ, η οποία χρησιμοποιούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το όνομα Khadka Anu. Τα ίχνη της, είχαν χαθεί στις αρχές του 2018 και οι φίλες της είχαν κάνει καταγγελία στο προξενείο του Νεπάλ, αλλά όχι στην Αστυνομία, ώστε να συμπεριληφθεί το όνομα της στη λίστα με τις γυναίκες που είχαν εξαφανιστεί.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ο 35χρονος Ίλαρχος με το ψευδώνυμο «Ορέστης» επικοινωνούσε μαζί της και την ημέρα που εξαφανίστηκε την είχε πάρει με το αυτοκίνητο του από το σπίτι της. Έκτοτε δεν την είδε κανείς. Οι ανθρωπολόγοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανασυστήσουν τον σκελετό της και να κάνουν ταυτοποίηση με DNA.

Φόβοι για περισσότερα θύματα

Το μεγάλο κενό που παρατηρείται από την πρώτη χρονικά δολοφονία που έχει ομολογήσει ο 35χρονος μέχρι την δεύτερη, δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος στις αρχικές του ανακρίσεις, είχε κάνει λόγο για πέντε δολοφονίες, ωστόσο, αμέσως μετά κατέβασε τον αριθμό στις δύο λέγοντας ότι σάστισε αρχικά εξαιτίας της ανάκρισης και υπέπεσε στο λάθος.

Από τον Αύγουστο του 2018 δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνιση της Μαίρη Ρόουζ και της εξάχρονης κόρης της ο Λούης Κουτρουκίδης, πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών Κύπρου, μετά την επίσκεψη από φίλη της.

Συγκεκριμένα, μετέφερε την ανησυχία του στις αρχές ασφαλείας, αφού πρώτα τον επισκέφθηκε φίλη του θύματος και τού είπε ότι είναι η τελευταία της ελπίδα, καθώς δεν βρήκε ανταπόκριση από την αστυνομία, ενώ έχει δηλώσει πως υπάρχουν 22 γυναίκες εξαφανισμένες, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες.

Το χρονικό της φρίκης

Ο ανακριτής της υπόθεσης αποκάλυψε πως ο «Ορέστης» σκότωσε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2016. Η δολοφονική του δράση συνεχίστηκε μέχρι την 26 Απριλίου του 2019.

Ο 35χρονος ομολόγησε τη Μεγάλη Πέμπτη ότι σκότωσε τη Marry Rose, την 6χρονη κόρη της Sierra, την Arian Palanos, την Maricar Valdez, την Κάτχα Ανού και τις Livia Florentina Bunea και Elena Natalia Bunea (μητέρα και κόρη) από τη Ρουμανία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν εντοπίσει μόνο τις σορούς της Marry Rose και της Arian Palanos αλλά και αυτή της Κάτχα Ανού.

Παρότι ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος έχει υποδείξει στις Αρχές τα σημεία όπου έχει πετάξει τις σορούς των υπόλοιπων γυναικών (Maricar Valdez, Livia Florentina Bunea, Elena Natalia Bunea και της 6χρονης Sierra) μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί.

Συνδέεται και με δολοφονία στα Κατεχόμενα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι Αρχές του ψευδοκράτους ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

Το πτώμα της 40χρονης εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο η αστυνομία του ψευδοκράτους εκτιμά ότι η δολοφονία της έγινε σε προγενέστερη ημερομηνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο «Ορέστης» πέρασε στα Κατεχόμενα στις 5 Μαΐου 2018.

Τι γνωρίζουμε για τις έρευνες όταν δηλώθηκαν αγνοούμενες οι γυναίκες

  • Η Arian Palanas Lozano εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε διακοπές. Η εξαφάνισή της καταγγέλθηκε στην αστυνομία, με τη γυναίκα να εκφράζει την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνό της ήταν κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα Κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, έρευνες έγιναν και στα αεροδρόμια για να διαπιστωθεί εάν η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τελικώς, η υπόθεσή της καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    • Η μητέρα της Maricar Valdez δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της στις 15 Δεκεμβρίου. Η νεαρή γυναίκα είχε πει στη μητέρα της πως θα πάει να μείνει με κάποια φίλη της και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Τόσο η μητέρα της όσο και η εν λόγω φίλη κατέθεσαν στις αρχές στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από έρευνα έγινε γνωστό πως η γυναίκα δεν πέρασε στα Κατεχόμενα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Και αυτή η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    Η συγκάτοικος της Marry Rose δήλωσε την εξαφάνισή της στις 4 Μαΐου του 2018, δηλώνοντας παράλληλα πως είχαν χαθεί και τα ίχνη της κόρης της Sierra. Μάλιστα, η συγκάτοικός της έδωσε στις Αρχές και το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη, τον οποίο και θα συναντούσε. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Διαπιστώθηκε δε, πως το κινητό της εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 από κεραία του αεροδρομίου της Λάρνακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ