ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί πολίτες και στρατό σε εξέγερση κατά του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί πολίτες και στρατό σε εξέγερση κατά του Μαδούρο
AP

Έκρυθμη είναι για μία ακόμη φορά η κατάσταση στη  Βενεζουέλα, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε πως τέθηκε σε εφαρμογή η «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και το στρατό να τον υποστηρίξουν για να βάλει τέλος στην «υφαρπαγή της εξουσίας».

Δημοσιογράφος του Reuters είδε μάλιστα αργότερα τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας.

Η κυβέρνηση απέρριψε πάντως αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση.

«Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, συμπληρώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές», αλλά και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε νωρίτερα ωστόσο σε ένα τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄ οίκον περιορισμό.

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την ελευθερία μας. Οργανωμένοι και ενωμένοι, ο στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καράκας για να προστατευτεί το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Γκουαϊδό, προσθέτοντας:

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας».

«Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της "Επιχείρησης Ελευθερία". Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», κατέληξε.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, επικαλέστηκε τον περασμένο Ιανουάριο το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Τις τελευταίες εβδομάδες ταξιδεύει όλο και περισσότερο εκτός της πρωτεύουσας Καράκας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Από την άλλη, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν και λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία, προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο εμφανίζεται να διατηρεί τον έλεγχο των κρατικών θεσμών και την πίστη υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Αποκαλεί, δε, τον Γκουαϊδό «μαριονέτα των ΗΠΑ» που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και άρχισε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε άλλωστε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο - ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο - συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Ο Λόπες, ο οποίος θεάθηκε μαζί με τον Γκουαϊδό, φέρεται να έφυγε από το σπίτι του για πρώτη φορά αφού τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό το 2017, έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή.

Η Ισπανία δεν στηρίζει κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα – Στάση αναμονής από Τραμπ

Από την πλευρά της, η Ισπανία δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αν και θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο ηγέτη της χώρας.

«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τέλος, Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ