ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Βενεζουέλα: «Το πραξικόπημα απετράπη» λέει ο Μαδούρο

Χάος στη Βενεζουέλα: «Το πραξικόπημα απετράπη» λέει ο Μαδούρο
Miguel Gutierrez / EPA

Καζάνι που βράζει είναι η Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ανακοινώνει το βράδυ της Τρίτης (σ.σ. ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ότι η «απόπειρα πραξικοπήματος των ακροδεξιών και της διεστραμμένης παρέας του Τραμπ» κατατροπώθηκε από τον στρατό και τον Χουάν Γκουαϊδό να ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει πλέον τη στήριξη του στρατού. 

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκε από την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Ο Μαδούρο είπε δε, ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όλων όσων συμμετείχαν στα χτεσινά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.



Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «
ποινικές
διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην (δημόσια) ειρήνη», συνέχισε.

Όπως είπε, οι «στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια τραγωδία, με 50,100 ή και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», διατράνωσε.

Ο Νικολάς Μαδούρο αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (...) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Γκουαϊδό: Ο Μαδούρο δεν έχει τη στήριξη του στρατού

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Μαδούρο, ο Χουάν Γκουαϊδό επανήλθε με νέες δηλώσεις, ισχυριζόμενος για ακόμη μια φορά πως ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

«Ο Μαδούρο δεν έχει ούτε τη στήριξη ούτε το σεβασμό των ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Γκουαϊδό, προτρέποντας μάλιστα τον κόσμο να βγει ξανά στους δρόμους την Τετάρτη.

Συγκρούσεις και δεκάδες τραυματίες

Το χτεσινό κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό εισάκουσαν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με στρατιωτικές δυνάμεις.

Στους δρόμους ξέσπασαν βίαια επεισόδια, με τους υποστηρικτές του Γκουαϊδό να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον στρατό, που φαίνεται ότι παραμένει πιστός στον Μαδούρο.

Στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους με τα πλάνα να κόβουν την ανάσα.

Συγκεκριμένα, οχήματα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυραν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με το CNNi, 71 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής αναταραχής.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Οι χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Τρίτη λίγη ώρα αφότου ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι ξεκινά η «τελευταία φάση της “Επιχείρησης Ελευθερία”», υποσχόμενος παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο σύντομα θα είναι παρελθόν.

Πώς, όμως, οδηγήθηκε η χώρα στο χείλος του γκρεμού;

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο, έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και εδώ και μήνες πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Μαδούρο.

Τα ξημερώματα, ο Γκουαϊδό εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες των πολιτών πλαισιωμένος από άνδρες του στρατού και τεθωρακισμένα οχήματα στο Καράκας. Ο 35χρονος έχει υποσχεθεί μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές μετά την αποχώρηση του Μαδούρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ