ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα: Ξανά στους δρόμους οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό

Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα: Ξανά στους δρόμους οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό
AP Photo/Fernando Llano

Τόσο φιλοκυβερνητικές όσο και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, με το Καράκας να αποτελεί μόνο μία από τις πολλές πόλεις της χώρας όπου οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους, καθώς εκτιμάται ότι σε 65 πόλεις τις χώρας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, συγκρούστηκαν στο Καράκας με τις δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζεουέλας, βρίσκεται στο Καράκας εν μέσω των συγκεντρώσεων, όπου απευθυνόμενος στους διαδηλωτές παραδέχτηκε ότι χθες δεν είχε αρκετές ένοπλες δυνάμεις στο πλευρό του, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς το στρατό «να συνταχθεί με το πλευρό του λαού».

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

e50daeb0 eb3b 46ee 9949 25d3d3bb87a9

Michael Holmes/CNNi

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, στην «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας», για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας, καθώς στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

55d83d68 4550 4540 8596 8f49c5b03989

Michael Holmes/CNNi

Παράλληλα, ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών βρίσκεται επίσης στους δρόμους του Καράκας, στηρίζοντας τον Μαδούρο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNNi. Πρόκειται για διαδηλωτές που κυρίως προέρχονται από την εργατική τάξη, για την οποία ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει ορκιστεί «να υπερασπίζεται για πάντα» τα δικαιώματά της.

Στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, ο Μαδούρο δήλωσε εκ νέου τη στήριξή του στην εργατική τάξη, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.



Μέγιστη ανησυχία για υπερβολική χρήση βίας εκφράζει ο ΟΗΕ

Την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία του εκφράζει το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έπειτα από πληροφορίες για υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα.

«Εν όψει των μαζικών διαμαρτυριών που οργανώνονται σήμερα, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προς τις αρχές να σεβασθούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Επίσης, απευθύνουμε προειδοποίηση για τη χρήση γλώσσας που υποκινεί τη βία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Η Διεθνής Ομάδας Επαφής (ICG) επαναδιατυπώνει σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη προς μία πολιτική, ειρηνική, δημοκρατική λύση στην κρίση, που θα προκύψει από την ίδια την Βενεζουέλα στο πλαίσιο του Συντάγματος και εκφράζει την αντίθεσή της στη χρήση βίας, απευθύνοντας έκκληση προς τις δυνάμεις ασφαλείας για μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Η ΔΟΕ ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, τη δυνατότητα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και των πολιτικών ηγετών να διεξαγάγουν το έργο τους χωρίς φόβο ή αντίποινα, την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Η Διεθνής Ομάδα Επαφής δηλώνει, τέλος, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα, μέσω της διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ