ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρόθυρα του λιμού: Η Βόρεια Κορέα μειώνει τις μερίδες φαγητού σε 300 γραμμάρια ημερησίως

Στα πρόθυρα του λιμού: Η Βόρεια Κορέα μειώνει τις μερίδες φαγητού σε 300 γραμμάρια ημερησίως
AP PHOTO

Οι πολίτες της Βόρειας Κορέας είναι αντιμέτωποι με μία σοβαρότατη επισιτιστική κρίση, καθώς η φετινή σοδιά ήταν «φτωχή». Όπως έδειξε μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, τέσσερις στους δέκα Βορειοκορεάτες υποφέρουν από τη μακροχρόνια έλλειψη τροφίμων και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς κάθε πολίτης θα δικαιούται μόλις 300 γραμμάρια φαγητού ημερησίως.  

Ο Οργανισμός διεξήγαγε αξιολόγηση ασφαλείας τροφίμων μεταξύ 29ης Μαρτίου και 12ης Απριλίου. Ανακάλυψε πως 10,1 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σε καθημερινή βάση το άγχος της εύρεσης τροφής. Αυτό σημαίνει πως «δεν θα έχουν αρκετό φαγητό μέχρι την επόμενη σοδιά», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, Herve Verhoosel.

Ο πληθυσμός της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται γύρω στα 25,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο.

Ο Verhoosel επεσήμανε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα η λέξη «λιμός» για να περιγράψει την κατάσταση, αλλά η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα. «Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ σοβαρή, είναι γεγονός», τόνισε.

Η χώρα είχε βιώσει περίοδο λιμού στα μέσα του 1990, όταν θεωρείται ότι πέθαναν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Verhoosel εξήγησε ακόμα πως είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση: λειψυδρία, κύματα καύσωνα, πλημμύρες.

«Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να εκμεταλλεύεται, να λιμοκτονεί και να παραμελεί τον λαό της για να προωθήσει το παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών και όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της, αν άλλαζε την τακτική της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ