ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους προτείνει ο Γερμανός υπ. Υγείας

Πρόστιμο στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους προτείνει ο Γερμανός υπ. Υγείας
pixabay

Την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς προτείνει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γιενς Σπαν.

Οι γονείς, τα παιδιά των οποίων είναι σε ηλικία που πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που θα φτάνει μέχρι και τα 2.500 ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός προτείνει επίσης όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, να αποκλείονται από τα σχολεία, προκειμένου να προστατευτούν τα μικρότερα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο Σπαν, οι γονείς, οι οποίοι θέλουν να κάνουν εγγραφή των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο, θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν επίσης υποχρεωτικοί για το προσωπικό των νοσοκομείων και των ιδιωτικών ιατρείων.

Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή και εφόσον ψηφιστεί, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020.

Η πρόταση του Σπαν έχει την υποστήριξη του ιατρικού κόσμου της Γερμανίας με τον επικεφαλής του German Medical Association να την χαρακτηρίζει ως «ένα σημαντικό βήμα στον κατάλληλο χρόνο» καθώς αυξάνεται η ανησυχία για έξαρση της ιλαράς, μιας ασθένειας που μέχρι πρότινος ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Σημειώνεται ότι στις πρώτες 10 εβδομάδες του 2019 στη Γερμανία καταγράφηκαν 203 κρούσματα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ