ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Οι ύποπτοι των τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί

Σρι Λάνκα: Οι ύποπτοι των τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί
AP Photo/Eranga Jayawardena

Όλοι οι φερόμενοι συνωμότες και όσοι συνδέονται άμεσα με τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα, έχουν είτε συλληφθεί είτε σκοτωθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκτελών γενικού επιθεωρητή της αστυνομίας της χώρας, Τσαντάνα Γουικραμαράτνε.

Τόνισε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επίσης κατασχέσει υλικά για κατασκευή βομβών που στόχο είχαν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επιθέσεις από μαχητές που συμμετείχαν στις συντονισμένες επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές της Σρι Λάνκα, από μια τοπική ισλαμιστική οργάνωση, την National Τhowheeth Jammath (NTJ), την οποία ίδρυσε ο ακραίος ιερωμένος Ζάχραν Χάσιμ.

Από καβγά μεθυσμένων ξεκίνησαν οι ταραχές στo Νεγκόμπο

Οι αστυνομικές αρχές στη Σρι Λάνκα συνέλαβαν δύο άνδρες, η προσωπική έχθρα των οποίων οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων την Κυριακήσε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων την Κυριακή, στο θέρετρο Νεγκόμπο, μια πόλη όπου ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σκοτώθηκαν 102 άνθρωποι από βομβιστική επίθεση εξτρεμιστών ισλαμιστών σε μία εκκλησία.

Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων και εκκλησιών, στις οποίες έχασαν η ζωή τους συνολικά 257 άνθρωποι, εντείνονται οι φόβοι για αντίποινα σε βάρος των μουσουλμάνων της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρουβάν Γκουνασεκέρα, είπε ότι ο καυγάς μεταξύ των δύο μεθυσμένων ανδρών στο Νεγκόμπο πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μεταξύ τους εκατοντάδες χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης. Οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τουλάχιστον ένα κατάστημα, ένα γραφείο, τρία μηχανάκια και τρία τρίκυκλα ταξί καταστράφηκαν. Σύμφωνα με τον Γκουνασεκέρα, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κολόμπο, Μάλκολμ Ραντζίτ, και κάποιοι πνευματικοί ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας επισκέφθηκαν σήμερα την περιοχή για να κατευνάσουν τα πνεύματα και ζήτησαν να κλείσουν τα καταστήματα που διαθέτουν αλκοόλ.

«Καλώ τους Καθολικούς και τους χριστιανούς αδελφούς και αδελφές να μην κάνουν κακό σε κανέναν μουσουλμάνο επειδή είναι αδελφοί μας», είπε ο Ραντζίτ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ