ΚΟΣΜΟΣ

«Απαιτείται υπομονή, επιμονή & ψυχραιμία»: Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Κύπρου για τις έρευνες

«Απαιτείται υπομονή, επιμονή & ψυχραιμία»: Ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Κύπρου για τις έρευνες
(AP Photo/Petros Karadjias)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται για 23η ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των θυμάτων του «Ορέστη», του 35χρονου μανιακού δολοφόνου που ομολόγησε πως σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά συγκλονίζοντας την κυπριακή κοινή γνώμη. 

Την ώρα που η αγωνία για τον εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας κορυφώνεται και η αστυνομική διερεύνηση της φρικιαστικής υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Μάρκος Τράγκολας, μιλά στο CNN Greece για τις δυσκολίες των ερευνών αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ανεύρεσης των θυμάτων του ίλαρχου.

Οι έρευνες στην «Κόκκινη Λίμνη» ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, με τους υπεύθυνους να στρέφουν την προσοχή τους σε κάποια συγκεκριμένα σημεία.

«Το σύστημα σόναρ μας έχει υποδείξει κάποια σημεία, τα οποία θεωρούνται σημεία ενδιαφέροντος -ή “ύποπτα” σημεία αν θέλετε- και ασφαλώς θα επιχειρήσουμε να τα ερευνήσουμε με κάποιον τρόπο, καθότι η ορατότητα κάτω από τη λίμνη αυξομειώνεται. Αφότου ρίξαμε τον δύτη προχτές, και ανασύραμε τη βαλίτσα, η ορατότητα είναι περίπου πέντε με 10 εκατοστά. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη δυσκολία στον εντοπισμό, παρότι λειτουργούμε με βάση συντεταγμένες και σηματοδοτούνται τα σημεία αυτά. Ωστόσο, η ορατότητα του δύτη είναι πάρα πολύ περιορισμένη και έτσι υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες» λέει στο CNN Greece ο Μάρκος Τράγκολας.

Και πώς εξελίσσεται η πορεία των ερευνών;

«Μέσα από αρκετές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθότι, όπως είναι γνωστό, το νερό εκεί έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την ποιότητά του -αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία του εδάφους κάτω από το νερό, μέχρι και τον βυθό όπου υπάρχουν συσσωρευμένοι μεγάλοι όγκοι λάσπης» αναφέρει, και συμπληρώνει: «Βέβαια όλα αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε με τη χρήση συστήματος σόναρ, καθώς επίσης και με ρομποτική κάμερα, ώστε να εντοπίσουμε τα αντικείμενα τα οποία αναζητούμε».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται «υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και μέτρα ασφαλείας».

tragolas14


Πηγή: www.fs.gov.cy

Οι έρευνες των Αρχών «ξεκλείδωσαν» -ή τουλάχιστον διευκολύνθηκαν ιδιαίτερα- όταν στη «μάχη» ρίχτηκε και ένα σόναρ.

«Από την πρώτη ημέρα που χρησιμοποιήθηκε το σόναρ, μάς είχε υποδείξει ως πρωταρχικό στόχο την βαλίτσα που ανασύραμε. Αυτό νομίζω μιλά από μόνο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του συστήματος» είπε ο κ. Τράγκολας.

«Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ούτε Σάββατα, ούτε Κυριακές ούτε το Πάσχα…»

Οι συμμετέχοντες στις προσπάθειες εντοπισμού των θυμάτων του «Ορέστη» επιδεικνύουν καθημερινά την προσήλωσή τους στην επιχείρηση, την οποία με ζήλο και αφοσίωση προσπαθούν να φέρουν εις πέρας.

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και πλέον. Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ούτε Σάββατα, ούτε Κυριακές αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Ιδιαίτερα την Κυριακή του Πάσχα ήμασταν εκεί, και τη Δευτέρα του Πάσχα πάλι εκεί. Ενεργούμε με πολύ συναίσθημα, μεγάλη υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πάνω από όλα επαγγελματισμό, ώστε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας» εξηγεί ο κ. Τράγκολας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ