ΚΟΣΜΟΣ

Τσάντα 1.000 ετών με… ναρκωτικά εντοπίστηκε στη Βολιβία

Τσάντα 1.000 ετών με… ναρκωτικά εντοπίστηκε στη Βολιβία
Η σπηλιά στην οποία εντοπίστηκε η τσάντα Dr Jose Capriles/Penn State University

Μια τσάντα ηλικίας περίπου 1.000 ετών με υπολείμματα από παραισθησιογόνα ναρκωτικά εντοπίστηκε στη νοτιοδυτική Βολιβία, με ειδικούς να αναφέρουν πως... ιδιοκτήτης της ήταν πιθανότατα κάποιος Σαμάνος της Νοτίου Αμερικής.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Independent», η ανακάλυψη αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν ένα μόνο φυτό για να προκαλέσουν παραισθήσεις αλλά αναμείγνυαν αρκετά διαφορετικά είδη, ώστε το συναίσθημα ευφορίας να είναι όσο εντονότερο και μεγαλύτερης διάρκειας ήταν δυνατό.

Επιστήμονες εντόπισαν τη τσάντα αυτή το 2010 σε σπηλιά στην κοιλάδα Σόρα Ρίβερ, μια περιοχή όπου υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία πριν από 4.000 χρόνια.

Η τσάντα, όπως ανακοινώθηκε, έχει δημιουργηθεί από τις μουσούδες τριών αλεπούδων. Μέσα στην τσάντα εντοπίστηκαν και εργαλεία για τη δημιουργία ψυχοτρόπων ναρκωτικών, ειδικοί σωλήνες για την εισπνοή ή και το κάπνισμα των ναρκωτικών.

Οι ειδικοί πήραν δείγμα από το εσωτερικό της τσάντας και στη συνέχεια το ανέλυσαν. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science, και ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Στο «φως» ήρθαν, μάλιστα, και οι ψυχοτρόπες ουσίες που ήταν διαδεδομένες εκείνη την περίοδο -μεταξύ των οποίων βενζοϋλεκγονίνη (στοιχείο που χρησιμοποιείται για την δημιουργία κοκαΐνης) αλλά και ψιλοκίνη (που βρίσκεται στα μανιτάρια).

«Γνωρίζουμε ήδη πως τα ψυχοτρόπα είναι σημαντικά για τις πνευματικές και θρησκευτικές δραστηριότητες των ανθρώπων που ζούσαν στις νότιες-κεντρικές Άνδεις αλλά δεν γνωρίζαμε πως οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούσαν τόσα διαφορετικά στοιχεία και τα αναμείγνυαν» είπε ο Jose Capriles, αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Penn State.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ