ΚΟΣΜΟΣ

Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο 42 χρόνια μετά

Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο 42 χρόνια μετά
Reuters/YIANNIS KOURTOGLOU

42 χρόνια μετά η Αμμόχωστος υποδέχθηκε, σήμερα, ελληνοκύπριους από κάθε γωνιά της Κύπρου που γιόρτασαν τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά στην πόλη τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου ενώ στη συνέχεια τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα της Αμμόχωστου.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι βουλευτές της περιφέρειας Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η Πόλη μας”, Παύλος Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1200 άτομα. “Νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής”, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

APPhotoPetrosKaradjias

Πηγή:Eurokinissi-A.P/Petros Karadjias

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρευρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι, η ελληνοκυπριακή πλευρά αγωνίζεται και επιμένει με πείσμα για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, για να μπορούν με ασφάλεια και ειρήνη να διακινούνται και να εγκαθίστανται σε όλο το νησί.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Εκκλησία θα είναι δίπλα του, συμπαραστάτης και «θα του δίνει θάρρος να αντέχει τις πιέσεις, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να δημιουργηθεί ένα σωστό κράτος, το οποίο να υπηρετεί όλους τους πολίτες του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ