ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δακρυγόνα και δεκάδες προσαγωγές στην 26η πορεία των κίτρινων γιλέκων

Γαλλία: Δακρυγόνα και δεκάδες προσαγωγές στην 26η πορεία των κίτρινων γιλέκων
AP Photo/Michel Euler

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια συμπλοκών με διαδηλωτές στη Λιόν και τη Νάντη σήμερα Σάββατο, στο 26ο συναπτό Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

Στη Νάντη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές, στο περιθώριο μιας ειρηνικής πορείας, εκσφενδόνισαν μπουκάλια και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ στη Λιόν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν στη ρίψη δακρυγόνων, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει το πλήθος από την κεντρική πλατεία Μπελεκούρ.

Η σημερινή διαδήλωση στο Παρίσι διεξήχθη σε ειρηνικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να πραγματοποιούν πορεία κρατώντας ομπρέλες, λόγω της βροχής που έπεφτε, και πανό με το σύνθημα «Μακρόν, πάρε πόδι». Ωστόσο, στην πλατεία Δημοκρατίας η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, μετά την ευθεία βολή δακρυγόνου προς τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα «κίτρινα γιλέκα» φαίνεται να χάνουν τη δυναμική τους, καθώς στις 14.00, τοπική ώρα, ο αριθμός των διαδηλωτών ανερχόταν σε ολόκληρη τη Γαλλία σε μόλις 2.700, εκ των οποίων οι 600 στη γαλλική πρωτεύουσα, έναντι συνολικά 3.600 διαδηλωτών την 4η Μαΐου, την ίδια ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ