ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε Ιρανός για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας

Καταδικάστηκε Ιρανός για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας
AP/Eric Risberg

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, πως καταδίκασε έναν Ιρανό υπήκοο σε κάθειρξη δέκα ετών για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας, καθώς η ένταση αυξάνεται ανάμεσα στην Τεχεράνη και μερικές δυτικές χώρες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ένας Ιρανός που ήταν υπεύθυνος του γραφείου 'Ιράν' στον βρετανικό πολιτιστικό οργανισμό, που φέρει την ονομασία Βρετανικό Συμβούλιο, συνεργάστηκε με την υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας ... καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών έπειτα από σαφή ομολογία», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής.

Ο Εσμαϊλί δήλωσε πως το πρόσωπο που καταδικάσθηκε ήταν αρμόδιο για προγράμματα «πολιτιστικής διείσδυσης» στο Ιράν. Δεν κατονόμασε το εν λόγω πρόσωπο και δεν διευκρίνισε αν έχει βρετανική υπηκοότητα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει. Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) είναι η βρετανική πολιτιστική υπηρεσία στο εξωτερικό.

Οι συλλήψεις Ιρανών που κατηγορούνται για κατασκοπεία έχουν αυξηθεί αφότου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πέρυσι ότι υπήρξε «διείσδυση» δυτικών πρακτόρων στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ