ΚΟΣΜΟΣ

Τριγμοί στα χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Γκρεμίστηκε ο Dow Jones

Τριγμοί στα χρηματιστήρια λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Γκρεμίστηκε ο Dow Jones
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Annice Lyn

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παρασύρει τα διεθνή χρηματιστήρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση για το 2019, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει «βουτιά» 600 μονάδων.

Μετοχές όπως της Apple και της Caterpillar έχαναν πάνω από 4% στην αρχή της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Και οι 11 κλάδοι της Wall Street βρίσκονται στο «κόκκινο», με σχεδόν 500 μετοχές του S&P 500 να υποχωρούν, αφότου η Κίνα ανταπέδωσε στα εμπορικά «πυρά» των ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένους από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Apple (-4,25%), η Caterpillar (-3,40%) και η Cisco Systems (-2,63%).

Κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση.

Από την 1η Ιουνίου, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 10, 20 ή και 25% στο σύνολο των αμερικανικών εμπορευμάτων που ήδη φορολογούνται, ανακοίνωσε το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Πεκίνου.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου οδήγησε το δολάριο σε πτώση έναντι του ευρώ, ενώ διεύρυνε τις απώλειες του με το ιαπωνικό νόμισμα. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1,125 δολαρίων ανά ευρώ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτηση του στο Twitter σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος οι Αμερικανοί καταναλωτές να πληρώσουν δασμούς», επισημαίνοντας ότι μπορούν να τους αποφύγουν εάν «αγοράσεις το προϊόν από τις ΗΠΑ (η καλύτερη ιδέα)».

Οι νέες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ και οι δύο χώρες ζήτησαν να συνεχιστούν οι μεταξύ τους συνομιλίες.

«Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι θα λάμβανε «τα αναγκαία μέτρα» ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα, φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε απειλητικός νωρίτερα σήμερα, πριν ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο θα αυξήσει με τη σειρά του τους δασμούς. «Η Κίνα δεν θα έπρεπε να ανταπαντήσει. Αυτό θα επιδείνωνε τα πράγματα» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κινεζική κυβέρνηση όμως δεν κάμφθηκε. «Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε καμία εξωτερική πίεση. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας» τόνισε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το έχουμε πει αμέτρητες φορές: η αύξηση των δασμών δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να λάβει και άλλα μέτρα, όπως να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή να μειώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Boeing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ