ΚΟΣΜΟΣ

Χαμός στη Σουαζιλάνδη: Fake news για τη «διαταγή πολυγαμίας» του βασιλιά απογοήτευσε τους άνδρες

Χαμός στη Σουαζιλάνδη: Fake news για τη «διαταγή πολυγαμίας» του βασιλιά απογοήτευσε τους άνδρες
AP Photo/Frank Franklin II)

Ο πανίσχυρος μονάρχης της Σουαζιλάνδης διατάσσει τους άντρες να γίνουν… πολύγαμοι -ή μήπως όχι;

Το δημοσίευμα του Observer της Ζάμπιας που προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο, διαψεύστηκε κατηγορηματικά και με οργή από τις Αρχές της Εσουατίνι, όμως, παρ' ότι καταδικάστηκε ευθέως ως «fake news», είχε ήδη προκαλέσει ρίγη στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.

Τη Δευτέρα, η διαδικτυακή εφημερίδα δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα ρεπορτάζ με τον ιδιαίτερα προκλητικό τίτλο:

«Παντρευτείτε περισσότερες από δύο γυναίκες, αλλιώς θα πάτε στη φυλακή, δηλώνει ο βασιλιάς Μσουάτι της Σουαζιλάνδης».

Συνοδεύοντας το άρθρο με φωτογραφίες νεαρών γυναικών, ο ενημερωτικός ιστότοπος εξήγησε ότι ο μονάρχης αυτού του μικρού αφρικανικού βασιλείου (της πρώην Σουαζιλάνδης που την μετονόμασε σε Εσουατίνι) αποφάσισε να λύσει με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα: οι γυναίκες στη χώρα του είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες.

«Ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ανακοίνωσε (...) ότι από τον Ιούνιο του 2019 οι άνδρες πρέπει να παντρεύονται περισσότερες από δύο γυναίκες, διαφορετικά θα φυλακίζονται», συνεχίζει ο ιστότοπος που επικαλείται και μια υποτιθέμενη «βασιλική διακήρυξη» με βάση την οποία ο τελευταίος απολυταρχικός μονάρχης της Αφρικής υποσχέθηκε να πληρώσει για τους γάμους και να προσφέρει και ένα σπίτι για τους νεόνυμφους.

Η «είδηση» προκάλεσε σεισμό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που αμέσως κατακλύστηκαν από (άσχετες) φωτογραφίες ανδρών, οι οποίοι δήλωναν... έτοιμοι να υπακούσουν στις εντολές του βασιλιά.

Οι αστεϊσμοί δεν άρεσαν καθόλου στην κυβέρνηση της χώρας. Ο εκπρόσωπος της, Πέρσι Σιμελάνε, έκανε λόγο για ένα «κακεντρεχές» και «φαρμακερό» δημοσίευμα.

«Η μεγαλειότητά του ουδέποτε έκανε μια τέτοια ανακοίνωση», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι το άρθρο «δεν είναι μόνο προσβολή για τη μοναρχία και τον πολιτισμό της Εσουατίνι αλλά και ντροπή για τη δημοσιογραφία».

Ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ έχει 14 συζύγους και περισσότερα από 25 παιδιά. Συχνά κατηγορείται για τον πολυτελή βίο του, σε μία χώρα όπου τα δύο τρίτα του 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ