Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν το άδειο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας
Περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι από την Παρασκευή η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι «ενισχύει την επιτήρηση» αυτού του κτηρίου, το οποίο είναι άδειο αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους.
Δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στο τεράστιο συγκρότημα. Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφερε να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει την πρεσβεία, ακόμη και από απόσταση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, κατ' εντολή των δυνάμεων ασφαλείας.
«Ζήτησα να ενισχυθεί η επιτήρηση και η προστασία στο κτήριο που στέγαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μαδούρο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Θα την προστατεύσουμε κι άλλο, επειδή η Βενεζουέλα σέβεται (...) το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας την εκδίωξη, από την αμερικανική αστυνομία, ακτιβιστών που είχαν καταλάβει το κτήριο της Βενεζουελάνικης πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. Οι τελευταίοι τέσσερις ακτιβιστές, που στηρίζουν τον Μαδούρο, συνελήφθησαν την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε λόγο για μια «βάρβαρη ενέργεια» η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο.
Ο στόχος των ακτιβιστών ήταν να μην μπορέσουν να μπουν στη διπλωματική αποστολή οι εκπρόσωποι του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Οι διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο εγκατέλειψαν την πρεσβεία στις 24 Απριλίου.
Ουάσινγκτον και Καράκας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο.
ΆΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΙΜΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο «κόκκινο» παραμένει ο Έβρος λόγω των πλημμυρών – Εκατοντάδες στρέμματα πλημμυρισμένα
20:29
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
20:21
Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος - Μου πρότειναν το υπουργείο Δικαιοσύνης (vid)
20:10
Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Τι θα συζητηθεί
20:01