ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προτείνει ο Μαδούρο
(AP Photo/Ariana Cubillos)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, πρότεινε σήμερα, Δευτέρα, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την Εθνοσυνέλευση, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία στο νομοθετικό αυτό σώμα σε εκλογές στα τέλη του 2015 και οι επόμενες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία άρχισαν συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, οι οποίες όπως είχε δηλώσει ο Μαδούρο, επιδιώκουν να «οικοδομήσουν μια ειρηνική ατζέντα» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην λατινοαμερικανική χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, στο ρόλο διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει, ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια «διερευνητική φάση».

Η άφιξη εκπρόσωπων των δύο πλευρών στη σκανδιναβική χώρα σηματοδότησε μια νέα προσέγγιση για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα, μετά την αυτοανακήρυξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο και τις αποτυχημένες εκκλήσεις του στο στρατό να εκδιώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ