ΚΟΣΜΟΣ

Σκότωσαν τζιχαντιστή που κρατούσε μαχαίρι ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo

Σκότωσαν τζιχαντιστή που κρατούσε μαχαίρι ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo
REUTERS/Benoit Tessier

Στιγμές τρόμου έζησε για μια ακόμα φορά το Παρίσι σήμερα με την αστυνομία να σκοτώνει άντρα που κρατούσε μαχαίρι και ήθελε να εισβάλλει σε αστυνομικό τμήμα, ένα ακριβώς χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo.

Ο επίδοξος τρομοκράτης φαίνεται ότι φορούσε ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά και φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Πάνω του βρέθηκε μάλιστα ένα κινητό και ένα χαρτί με τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, Καρολίν Φούρεστ αντέδρασε κάπως... αμέτοχα στην είδηση της νέας απόπειρας επίθεσης στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, απόδειξη ότι τέτοια περιστατικά έχουν πλέον γίνει "η νέα νόρμα" της Γαλλίας τον τελευταίο χρόνο.

"Ξέρουμε ότι το ISIL ή η Αλ Κάιντα ενθαρρύνει τέτοιες επιθέσεις στην Ευρώπη, όχι μόνο στη Γαλλία", είπε στο CNN, χρησιμοποιώντας άλλο όνομα για το ISIS. "Επομένως, είμαστε ευτυχείς να βλέπουμε τέτοιες επιθέσεις να αποτυγχάνουν", σημείωσε.

Και πρόσθεσε: "Ξέρουμε ότι έτσι θα είναι τα πράγματα τα επόμενα χρόνια όσο οι άνθρωποι που δίνουν εντολές από τη Συρία δεν απομονωθούν".

Μετά την φερόμενα αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης, πλήθος αστυνομικών κατέφθασε στο σημείο συμβουλεύοντας κατοίκους να παραμείνουν μέσα σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι στις συζητήσεις τους προσπαθούσαν να καταλάβουν εάν επρόκειτο για κάποιον "μοναχικό λύκο", κάποιον με διαταραγμένη προσωπικότητα ή πιθανότατα το πρώτο κύμα μιας επίθεσης του τύπου της τρομοκρατίας που χτύπησε την πόλη το Νοέμβριο.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Ζαν Σαρλς Μπρισάρ, πρόεδρος του Κέντρου για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας, επισήμανε ότι η απόπειρα σημειώθηκε στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, κάτι που ενδεχομένως έχει συμβολική αξία για τους τζιχαντιστές που στις 13 Νοεμβρίου αιματοκύλησαν τη γαλλική πρωτεύουσα και ανέλαβαν την ευθύνη κάνοντας λόγο για επίθεση στο εν λόγω διαμέρισμα, κάτι που όμως δεν είχε συμβεί.

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους που είχε συμπεριλάβει την εν λόγω περιοχή σε αυτές που σημειώθηκαν επιθέσεις πυροδότησε φημολογία σύμφωνα με την οποία ένας όγδοος τζιχαντιστής είχε σχεδιάσει να επιτεθεί στην περιοχή αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

Ο Ρεγκίς Λε Σομιέρ του περιοδικού Paris Match εκτίμησε μιλώντας στο CNN ότι μάλλον πρόκειται για μια επίθεση που αποφασίστηκε ατομικά καθώς οι τζιχαντιστές όπως και καμιά άλλη οργάνωση δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία με χτηπήματα σε επετείους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ