ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019 Ισπανία: Σημαντικά ενισχυμένος ο Σάντσεθ από την τριπλή αναμέτρηση

Ευρωεκλογές 2019 Ισπανία: Σημαντικά ενισχυμένος ο Σάντσεθ από την τριπλή αναμέτρηση
AP Photo/Paul White

Σημαντικές νίκες σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σημείωσαν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, από τις οποίες βγαίνουν ενισχυμένοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ισπανία.

Για «εμφατική νίκη του Πέδρο Σάντσεθ» κάνει λόγο ο Guardian, ενώ οι New York Times εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυξάνουν τη διαπραγματευτική θέση του Ισπανού πρωθυπουργού με τα μικρότερα κόμματα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε επίπεδο ευρωεκλογών, το PSOE συγκέντρωσε το 32,8%, με τους Σοσιαλιστές να επικρατούν επίσης στις 10 από τις 12 περιφέρειες της χώρας που αναδεικνύουν τοπικά κοινοβούλια, εκτός από την Καντάβρια και τη Ναβάρα.

Ακολουθούν το Λαϊκό Κόμμα PP με 20,1%, οι Πολίτες με 12,2% και οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας που συγκέντρωσαν 10,1%.

Το ακροδεξιό Vox, αν και δεν εξασφάλισε τα επιθυμητά γι’ αυτό αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε ορισμένες δημαρχίες της χώρας, ενώ εξασφάλισε τις πρώτες του έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ποσοστό 6,2%.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να αισθάνεται και ο ηγέτης του ΡΡ, Πάβλο Κασάδο, ο οποίος αφ’ ενός κατόρθωσε να κερδίσει την περιφέρεια και τη δημαρχία της Μαδρίτης, που έως σήμεραελεγχόταν από τις αριστερές δυνάμεις υπό τη Μανουέλα Κάρμενα.

Ο Κασάδο κατόρθωσε να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο «ξεπέρασμα» του κόμματός του στις ευρωεκλογές από τους Ciudadanos, που έμειναν οκτώ μονάδες πίσω από τους συντηρητικούς. Πλέον ο μόνος στόχος του ηγέτη των Πολιτών, Άλβερτ Ριβέρα, μένει μόνον η Μαδρίτη, ως δεύτερος τη τάξει και εταίρος του Κασάδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις πολιτικές του θέσεις και να σταθμίσει εάν θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή του, ή θα μετατοπισθεί προς το κέντρο.

Εκεί όπου η απόφαση αυτή λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις είναι η Καστίλια-ι-Λεόν (παραδοσιακό λίκνο του ισπανικού συντηρητισμού και απ’ όπου είχε ξεκινήσει την επέλασή του προς το Μονκλόα -έδρα της κυβέρνησης- ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ), όπου επικράτησε το PSOE, αλλά για να κυβερνήσει χρειάζεται η συνδρομή των Πολιτών. Η τελική επιλογή ίσως να αποτελέσει την πυξίδα για την φυσιογνωμία που θα θελήσει να δώσει στο κόμμα του ο Ριβέρα.

Στη Μαδρίτη, η τριπλή συμμαχία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), των κεντροδεξιών Ciudadanos (Πολιτών) και του ακροδεξιού Vox, ενδεχομένως να αναλάβουν τη δημαρχία.

Η νίκη της Μανουέλα Κάρμενα στη Μαδρίτη, μολονότι είναι πρώτη με 30,94%, δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει ικανά ποσοστά ώστε να διοικήσει την πρωτεύουσα συμμαχώντας με τους Σοσιαλιστές, και δίνει την δυνατότητα στο ΡΡ με 24,23% να ανακτήσει τη δημαρχία, επαναλαμβάνοντας το πείραμα της Ανδαλουσίας, με συνεργασία του με τους Ciudadanos, που συγκέντρωσαν 19,13% και το Vox με 7,6%.

Στη Βαρκελώνη, η απερχόμενη δήμαρχος Άντα Κολάου έχασε για λίγες ψήφους την πρωτιά από τον υποψήφιο της Εθνικιστικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ, ο οποίος και θα είναι ο νέος δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας δίχως συγκλονιστικού απροόπτου – εάν δεν προκύψει μία ανοίκεια συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ